Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2018 11:47

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει την ενδέκατη επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας και την 21η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης της Δημοκρατίας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που εορτάζονται ετησίως στις 15 Σεπτεμβρίου. Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες των Κοινοβουλίων.

Τα Κοινοβούλια, ως εκπρόσωποι του λαού, οφείλουν να αφουγκράζονται τα αιτήματα των πολιτών και να προστατεύουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους. Για να επιτελέσουν στο ακέραιο την αποστολή τους, τα Κοινοβούλια δεν περιορίζονται στην ψήφιση νομοθετημάτων και τη θέσπιση κανονισμών. Η οριοθέτηση της κυριαρχίας και η αναχαίτιση τυχόν παραλείψεων ή αυθαιρεσιών της εκτελεστικής εξουσίας αποτελεί καίριο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση των Κοινοβουλίων. Βεβαίως, ο κοινοβουλευτισμός, ως μορφή έμμεσης δημοκρατίας της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν στρέφεται εναντίον της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά την ωθεί σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέπεται ούτε στη νομοθετική ούτε στην εκτελεστική εξουσία να αγνοούν ή ακόμη και να δημιουργούν τυχόν δημοκρατικά ελλείμματα.

Η Κυπριακή Βουλή τιμώντας και φέτος τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την έμπρακτη και αποτελεσματική συνεισφορά της στην προστασία και προώθηση των δημοκρατικών αρχών, ιδιαίτερα μέσω του θεσμού του κοινοβουλευτισμού και των λειτουργιών του.  Ασκώντας πλήρως την αρμοδιότητά της για έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, εντός του πλαισίου της διάκρισης των εξουσιών και των συναφών συνταγματικών προνοιών, η Βουλή θωρακίζει το κράτος δικαίου προς όφελος του κυπριακού λαού, από τον οποίο και αντλεί την εξουσία της και τον οποίο ορκίστηκε να εκπροσωπεί, προασπίζοντας τα δικαιώματά του και προβάλλοντας και προωθώντας τα θεμιτά αιτήματά του, με απώτερο στόχο την πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας.

(ΜΛ/ΕΙ)