Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2024 10:12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, χθες

Αρχικά, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε ως Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων. Δυστυχώς, για ακόμα μια χρονιά, για μισό πλέον αιώνα, η συνάντησή μας γίνεται στην προσφυγιά, μακριά από τα αγαπημένα μας χωριά, χωρίς τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Για 50 χρόνια, ο προσφυγικός κόσμος εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες των μαύρων ημερών του καλοκαιριού του 1974. Τα προσκόμματα που θέτει η τουρκική πλευρά για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων δεν μας πτοούν. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι αποδεκτή.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εργάζεται εντατικά, προωθώντας πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στον διάλογο. Εξαιρετικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού είναι ο πρόσφατος διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Εν αναμονή της άφιξης της κυρίας Κουεγιάρ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εμπλακεί σε μια διαδικασία συνομιλιών, με σκοπό την κατάληξη σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου και με σεβασμό στις Αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Φίλες και Φίλοι,

Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η στήριξη των προσφύγων. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής, που στοχεύουν στην εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής για στήριξη των εκτοπισθέντων.

Ενδεικτικά, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και τη δημιουργία των κυβερνητικών οικισμών εκτοπισθέντων για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των προσφύγων, υλοποιούμε το Σχέδιο «κτίΖΩ», τη μεγαλύτερη και πιο δραστική παρέμβαση του Κράτους, που στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις 345 πολυκατοικίες που βρίσκονται στους προσφυγικούς οικισμούς. Η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού Σχεδίου, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €130 εκατομμύρια, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο λίγους μόλις μήνες μετά την εξαγγελία του, με τις κατεδαφίσεις των πρώτων 20 πολυκατοικιών να έχουν ήδη αρχίσει, ενώ αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να προχωρήσει η διαδικασία για την αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών.

Παράλληλα, από 1η Ιανουαρίου 2024, τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της Κυβέρνησης για την οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίου που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα. Σκοπός της αύξησης είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να ανταποκριθούν στις στεγαστικές τους ανάγκες μέχρι την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Η αύξηση καθορίστηκε σε 15% για μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές και 25% για οικογένειες δύο ατόμων. Από το εν λόγω Σχέδιο επιδοτούνται ετησίως περίπου 4.500 δικαιούχοι με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα €8.5 εκ..

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει δέσμη μέτρων με σκοπό τη θεσμοθέτηση διαδικασιών και την εισαγωγή μηχανισμών για αξιοκρατική και χρηστή διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Βάσει της νέας διαδικασίας, τα διαθέσιμα τουρκοκυπριακά υποστατικά και ακίνητα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες να μπορούν να τα διεκδικήσουν στη βάση κοινών κριτηρίων. Παράλληλα, διενεργούνται έλεγχοι στις συμβάσεις μίσθωσης τουρκοκυπριακών υποστατικών που παραχωρούνται για εμπορικούς σκοπούς και εκεί και όπου εντοπίζουμε παραβίαση των όρων της σύμβασης προχωρούμε με λήψη μέτρων για ανάκληση της μίσθωσης. Την ίδια ώρα τολμήσαμε να αγγίξουμε και να βρούμε λύσεις σε ιδιάζουσες και χρονίζουσες περιπτώσεις διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλίσουμε την ισονομία και τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των τ/κ περιουσιών, προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Αγαπητοί φίλοι,

Τα όσα ανέφερα επιγραμματικά πιο πάνω είναι μόνο μερικές από τις δράσεις ενίσχυσης των εκτοπισθέντων. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων για τη διαχρονική της συνεισφορά για άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους όσους τιμούμε απόψε, τα ενεργά και ακούραστα μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης βρίσκονται από τα πρώτα βήματα της Ένωσης Προσφύγων στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Αποτελείτε για όλους εμάς και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά σημείο αναφοράς κρατώντας άσβεστη τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας.

Εξίσου πολύτιμη είναι η συμβολή σας και στο δικό μας έργο, μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις και εισηγήσεις και έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον προσφυγικό κόσμο που για 50 χρόνια βιώνει τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Είμαι βέβαιος ότι η αγαστή μας συνεργασία θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή μας στην πατρώα γη σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.

(ΜΚυ)