Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2024 12:44

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον ακαδημαϊκό χώρο»

Ολοκληρώθηκε σήμερα διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον ακαδημαϊκό χώρο», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και την ομάδα της Yellow Window με έδρα στις Βρυξέλλες. Το Σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου UniSAFE με εκπαιδεύτριες τις εμπειρογνώμονες κα Παναγιώτα Πολυκάρπου και κα Βάσια Μαδέση.

Στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εφαρμοσμένης γνώσης οι συμμετέχoυσες να αναπτύξουν ικανότητες κατανόησης των εννοιών που σχετίζονται με την έμφυλη βία και των επιπτώσεών της στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και να αξιοποιήσουν εργαλεία ή να δημιουργηθούν νέα που θα φέρουν ορατότητα στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, στον ερευνητικό και ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το εργαλείο 7 Ps (Prevalence, Prevention, Protection, Prosecution, Provision of services, Partnerships and Policies) το οποίο προωθεί μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης της έμφυλης βίας σε ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου στην εισαγωγική της παρέμβαση υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συστηματικής ενημέρωσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τονίζοντας πως τα Πανεπιστήμια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του φαινομένου. Ανέφερε πως το σεμινάριο μας υπενθυμίζει πως η έμφυλη βία δεν είναι θέμα τοπικό ή εθνικό αλλά θέμα που αφορά το παγκόσμιο και μέσα από συστηματική ενημέρωση, στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες μπορούμε να εργαστούμε προς την καταπολέμησή της. Καταληκτικά, εξέφρασε στις συμμετέχουσες την πρόθεση του Γραφείου της να παρέχει την οποιαδήποτε υποστήριξη της ζητηθεί, στo πλαίσιo των αρμοδιοτήτων της. 

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστήμιου Φρέντερικ, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου και του Πανεπιστημίου Λεμεσού.

(ΘΘ/ΝΓιαν)