Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-02-2024 13:34

Δηλώσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος μετά το πέρας της συνάντησής τους

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του Aarhus (UN Special Rapporteur on Environmental Defenders under the Aarhus Convention) κ. Michel Forst, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 5 - 9 Φεβρουαρίου. Ο κ. Forst επισκέπτεται την Κύπρο ως χώρα - συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του Aarhus (Σύμβαση της UNECE-Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα).

Σε δήλωσή της στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, η κα Θεοδοσίου ανέφερε: «Αρχικά να ευχαριστήσω τον κ. Forst για την επίσκεψή του στην Κύπρο και στο Γραφείο μου. Η Σύμβαση του Aarhus αποτελείται από τρεις πυλώνες. Οι δύο πρώτοι πυλώνες αποτελούν ήδη ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο τρίτος πυλώνας, που είναι η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συζητήσαμε και αυτό το θέμα. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Forst στην Κύπρο θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον και θα μελετήσω την έκθεση την οποία θα κάνει και θα εξετάσω, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε ποιον βαθμό και σε ποιους τομείς μπορώ να βοηθήσω στην εφαρμογή των διατάξεων και του τρίτου πυλώνα στην Κύπρο, αλλά θα εξετάσω επίσης κατά πόσο χρειάζεται ενίσχυση η κοινωνία των πολιτών, είτε νομικά είτε πρακτικά στις δράσεις και τους στόχους που έχουν για το περιβάλλον».

Η κα Θεοδοσίου σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθεί η εφαρμογή των διατάξεων του τρίτου πυλώνα, αν θα είναι μέσω νομοθεσίας ή οδηγιών, απάντησε: «Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος έχω τη δυνατότητα να υποβάλω προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία και θα εξετάσω και τα δύο ενδεχόμενα. Θα γίνει μια ημερίδα την Πέμπτη κατά την οποία δικηγόροι πολιτών και οργανώσεων θα παρουσιάσουν περιπτώσεις που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο δικαστήριο, θα δω πού είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, εάν αντιμετωπίζουν, και σε ποιον βαθμό θα μπορούσα εγώ να συνεισφέρω σε προτάσεις για αλλαγή είτε στη νομοθεσία είτε σε κανονισμούς, είτε και στα δύο».

Από πλευράς του ο κ. Forst κατά τη δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε τα ακόλουθα: «Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση [της Κύπρου] για την πρόσκληση, επειδή αυτή είναι η πρώτη πρόσκληση που λαμβάνω από κυβέρνηση για επιτόπια επίσκεψη, δηλαδή να περάσω μερικές ημέρες στη χώρα και να πραγματοποιήσω συναντήσεις με την Κυβέρνηση, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ώστε να συζητήσουμε την κατάσταση των Υπερασπιστών του Περιβάλλοντος στην Κύπρο και να δούμε πώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σύμβαση και οι αρμοδιότητές μου μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως προς τις ενέργειες της Κυβέρνησης για καλύτερη προστασία των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των προσπαθειών τους να προστατεύσουν το περιβάλλον. Είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση με την Επίτροπο, ανταλλάξαμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη χώρα και συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω για τη στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της κατανόησης των κύριων διατάξεων της Σύμβασης. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει περαιτέρω εκπαίδευση στους δύο Μηχανισμούς που στηρίζουν τη Σύμβαση, δηλαδή την Επιτροπή Συμμόρφωσης που εξετάζει πώς τα κράτη συμμορφώνονται με τις διατάξεις της Σύμβασης και τον κύριο Μηχανισμό που αφορά την ακρόαση μαρτυριών και καταγγελιών όσων κινδυνεύουν».

(ΑΣΠ/ΕΠ)