Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2018 12:59

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη «Γιορτή του Ππαλουζέ» στη Λόφου, χθες

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Λόφου να θέσω υπό την αιγίδα μου την 29η «Γιορτή του Ππαλουζέ», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για προβολή της κοινότητας της Λόφου ως ορεινού αγροτουριστικού θερέτρου και για διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αναδεικνύουν το ενδιαφέρον όλων για να κρατηθεί ζωντανή η κυπριακή ύπαιθρος και συμβάλλουν ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός αισιόδοξου κλίματος για τον αμπελοοινικό τομέα. Απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη γιορτή αυτή, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Ο ππαλουζές, το παραδοσιακό προϊόν που αναδεικνύεται μέσω της σημερινής εκδήλωσης, παρασκευάζεται στον τόπο μας εδώ και δύο περίπου αιώνες. Πρόκειται για ένα φυσικό και υγιεινό γλυκό, μια λεπτή κρέμα που δένει με αλεύρι και χυμό μαύρου ή άσπρου σταφυλιού, συνδυαζόμενα με διάφορα αρωματικά. Η παρασκευή του παραδοσιακού ππαλουζέ ήταν μια κοπιαστική διαδικασία. Γνωστά και πολύ νόστιμα και συγγενικά με τον ππαλουζέ προϊόντα, είναι ο σουτζιούκκος και τα κκιοφτέρκα.

Φίλες και φίλοι,

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αγροτικές οργανώσεις, τις τοπικές αρχές, τις οργανώσεις παραγωγών και άλλους φορείς που βρίσκονται κοντά στον αμπελουργό και αναπτύσσουμε διάφορες δράσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η πολιτική μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τους στόχους της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και εστιασμένη στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής και εμπορίας των αμπελοοινικών προϊόντων, στην αειφορία του παραδοσιακού αμπελουργικού τοπίου και στην ασφάλεια των τροφίμων. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, που είναι το κύριο μέσο στήριξης των αμπελουργών και οινοποιών μας, έχουν διατεθεί για την περίοδο 2014-2018 περισσότερα από 22 εκ. ευρώ σε συναφείς επιχειρήσεις για σημαντικά Μέτρα Στήριξης, ενώ εκτιμάται ότι για το τρέχον οικονομικό έτος η εκταμίευση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή στα 4,65 εκ. ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα επεκτείνει την εφαρμογή του Προγράμματος για την περίοδο 2019-2023, εξαγγέλλοντας νέα Μέτρα Στήριξης, με στόχο να συνεχίσει ο τομέας να έχει πολυδιάστατο ρόλο και σημασία για την Κύπρο και την οικονομία της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης και να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η προστασία, η προώθηση και η ανάδειξη του αμπελοοινικού τομέα και των προϊόντων του, αποτελούν προτεραιότητα.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

____________

ΜΑΚ/ΣΧ