Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2024 15:12

Επίσκεψη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στις ακριτικές κοινότητες της Τηλλυρίας, 17/02/2024

Η δημιουργία ουδέτερων κλιματικά και πράσινων κοινοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για το 2024, ειδικότερα στον πυλώνα που αφορά την πράσινη μετάβαση και την εφαρμογή του θεσμού της Πράσινης Κοινότητας. Στόχος του προγράμματος είναι, εντός του 2024, κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων να καταστούν ενεργειακά ανεξάρτητες, αλλά και να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος Περιβάλλοντος πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή Τηλλυρίας μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου για τη δημιουργία της «Πράσινης Τηλλυρίας». Το σύμπλεγμα θα περιλαμβάνει τον Πάνω και Κάτω Πύργο, τα Πηγένια, το Μοσφίλι, τη Μανσούρα και τον Παχύαμμο. Κατά την επίσκεψή της η κα Θεοδοσίου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας κ. Νίκο Κλεάνθους και τον σύμβουλό τους στα θέματα των πράσινων κοινοτήτων κ. Παντελή Σοφοκλέους. Στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα και τα προβλήματα σχετικά με τη δημιουργία πράσινων και κλιματικά ουδέτερων κοινοτήτων, καθώς και για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των κοινοτήτων προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κα Θεοδοσίου αναφέρθηκε και στην όλη φιλοσοφία της ενεργειακής και πράσινης μετάβασης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου ανέφερε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν αρχίσει την προεργασία και ότι μόλις υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα, θα προχωρήσουν στη δημιουργία της «Πράσινης Τηλλυρίας». Στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης οι προγραμματισμοί και οι αρχικές μελέτες που έγιναν από την Κοινότητα όσον αφορά τη δημιουργία πράσινου σημείου, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής, καθώς και άλλα θέματα, όπως είναι η επιδιόρθωση και η ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου άρδευσης, η δημιουργία πράσινου περιπτέρου και κομποστοποιητή, η διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων κ.λπ.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αρχικές μελέτες της Κοινότητας και για το γεγονός ότι στις προκαταρκτικές μελέτες είναι εμφανής η βούληση για ισορροπημένη ανάπτυξη κτηνοτροφίας, γεωργίας, τουρισμού και αειφόρου διαχείρισης της περιοχής. Σε πρώτο επίπεδο, εξετάστηκε και η εισήγηση της Επιτρόπου για τη δημιουργία «ενεργειακών γειτονιών». Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι θα πρέπει να «επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και ιδιαίτερα όσον αφορά το εξαίρετο τοπίο στο οποίο ευρίσκεται η ευρύτερη κοινότητα». Επίσης, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής, η Επίτροπος εισηγήθηκε να εξεταστεί παράλληλα και το θέμα των μεταφορών και μετακινήσεων, και πώς μπορεί να προωθηθεί η πράσινη επιλογή στην αυτοκίνηση.

Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και διάσωσης των παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής. Όσον αφορά τον Κάτω Πύργο, η Επίτροπος εισηγήθηκε την αγορά ενός σημαντικού διατηρητέου κτηρίου που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας και τη μετατροπή του σε κέντρο διαχείρισης των κλιματικά ουδέτερων κοινοτήτων. Η κα Θεοδοσίου εισηγήθηκε περαιτέρω την ανασυγκρότηση και τη μετατροπή του εγκαταλειμμένου χωριού Άγιος Θεόδωρος σε οικολογικό χωριό, ακολουθώντας βεβαίως συγκεκριμένη διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό και το έχει εξετάσει και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Μετά το πέρας της συνάντησης συμφωνήθηκε, να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων και του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και η κα Θεοδοσίου θα αναμένει το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης των κοινοτήτων για μελέτη και προώθησή του. Άλλωστε, αποτελεί βούληση και στόχο της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου, υπό το φως και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την περιοχή της Τηλλυρίας, η αναζωογόνηση της περιοχής μέσω στοχευμένων μέτρων και δράσεων, καθώς και η διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού της.

(ΑΣΠ)