Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2024 19:09

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της Ενημέρωσής του προς τα ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της Ενημέρωσής του προς τα ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πιθανή συμμετοχή του Τ/κ ηγέτη Ersin Tatar στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών τον Ιούλιο που θα γίνει στο Αζερμπαϊτζάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει όλα τα προβλεπόμενα διαβήματα, υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2023 στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Αστάνα, στο Καζακστάν, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην παραστεί τελικά το ψευδοκράτος.

Ερωτηθείς σχετικά με την απουσία της Προέδρου του ΔΗΣΥ από τη σύσκεψη με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκπροσωπούνταν σε αυτή την πολύ σημαντική σύσκεψη για μια από τις πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αυτή η διακυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί και να εφαρμόσει με επιτυχία. Πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο έχει επαναλάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι ότι βρισκόμαστε περίπου 100 μέρες μέχρι την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης. Μια μεταρρύθμιση η οποία αφορά το σύνολο της Κύπρου είναι απαραίτητη και επιβάλλεται η αγαστή συνεργασία, η στενή συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας αλλά και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η ίδια νομοθετική εξουσία είχε εντοπίσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να ανάψουμε τις μηχανές όλοι μαζί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία αυτή τη μεταρρύθμιση. Σήμερα έχει γίνει μια πολύ ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων, μια ενημέρωση από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών για το πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα, τις ενέργειες που έχει λάβει η εκτελεστική εξουσία, ούτως ώστε να συνδράμει το Υπουργείο Εσωτερικών στις προσπάθειες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων ως προς την εφαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι ακριβώς μέσα από αυτή τη συνεργασία και με τις πολιτικές δυνάμεις που αυτός ο τόπος μπορεί να καταστεί ακόμη πιο εφικτός».

Κληθείς να απαντήσει αν η Κυβέρνηση θα βοηθήσει σε περίπτωση που τα οικονομικά των Δήμων δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και αν θα υπάρξει κόστος στον φορολογούμενο πολίτη, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, και στο οποίο είναι επικεντρωμένη όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η Νομοθετική Εξουσία, είναι η επιτυχής εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την εφαρμογή θα αξιολογηθούν, θα κριθούν στην πράξη τόσο η μεταρρύθμιση όσο και οι πρόνοιές της και τότε θα υπάρχει και ο χρόνος για την απαραίτητη συζήτηση για τη λήψη οποιωνδήποτε, αν χρειαστεί, θεραπειών. Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι το οποιοδήποτε κόστος αφορά τον φορολογούμενο πολίτη και είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις λαμβάνουμε. Εκείνο το οποίο όμως, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι ο κοινός στόχος όλων μας – και αυτή είναι και η κοινή συνισταμένη, αν θέλετε, και της σημερινής συνάντησης – είναι ότι θα εργαστούμε αδιάκοπα, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή, ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον προσεχή Ιούνιο».

Στο ίδιο θέμα, και σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει σκέψη για τροποποιητικό νομοσχέδιο και διευκρίνισε: «Αυτή η σύσκεψη, επαναλαμβάνω, έχει γίνει για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση κατ’ αρχάς από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις πολιτικές δυνάμεις για τις ενέργειες που έχει προβεί μέχρι στιγμής, ούτως ώστε να συνδράμει μέσα από τον δικό του εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των προνοιών της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναφερθούν κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν, αν θέλετε, καθυστερήσεις και θα πρέπει να επιταχυνθούν το επόμενο μικρό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας και να υπάρξει αυτός ο απαραίτητος συντονισμός, ούτως ώστε να φτάσουμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία». Στη συνέχεια, ανέφερε: «Η όποια τροποποίηση αφορά διαφοροποίηση της φιλοσοφίας της αρχιτεκτονικής, αν θέλετε, της μεταρρύθμισης δεν θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτε θα συζητηθεί πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρακτικά ζητήματα, τα οποία είναι προς την ομαλότερη μετάβαση, στην ομαλότερη εφαρμογή της μεταρρύθμισης είναι κάτι διαφορετικό. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα εισέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση. Δεν ήταν αυτή η διακυβέρνηση η οποία προώθησε το νομοσχέδιο. Ήταν μέσα και από τη συλλογική προσπάθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων που καταλήξαμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία θα διαχειριστούμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εφαρμοστεί με επιτυχία». Σε σχετική ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει τροποποιητικό νομοσχέδιο για πρακτικά ζητήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης όσον αφορά πρακτικά ζητήματα, τα οποία δεν διαφοροποιούν σε κανένα βαθμό και σε κανένα σημείο την αρχιτεκτονική ή τη φιλοσοφία ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση. Ερωτηθείς, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ως παράδειγμα πρακτικού ζητήματος το θέμα της αδειοδότησης ως προς την ομαλή μετάβαση και ούτως ώστε να γίνεται ταχύτερα προς όφελος του Κύπριου πολίτη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρόκειται για πρακτικά ζητήματα, τα οποία δεν άπτονται, ούτε αφορούν, ούτε επηρεάζουν την ευρύτερη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι τέτοια ζητήματα δεν έχουν να κάνουν ούτε με τον αριθμό των Δήμων, ούτε με την εκλογή Αντιδημάρχων.

Κληθείς να αναφερθεί στον λόγο για τον όποιο κλήθηκε αυτή η σύσκεψη σήμερα στο Προεδρικό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι αυτή η σύσκεψη δεν έρχεται σε σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι η εκτελεστική εξουσία, είναι αυτή η κυβέρνηση, η οποία κλήθηκε να εφαρμόσει αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία είχε, να θυμίσω, υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της νομοθετικής εξουσίας από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Είναι όμως η εκτελεστική εξουσία που κλήθηκε να έχει αυτόν τον εποπτικό ρόλο, να συνδράμει σε αυτές τις προσπάθειες από την πρώτη μέρα. Σας θυμίζω και τις επαναλαμβανόμενες συσκέψεις που ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών έχει πραγματοποιήσει ακριβώς για να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον προβληματισμό σχετικά με τη διαδικασία, τον οποίο εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών πριν μερικές εβδομάδες, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών έχει προβεί σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη και ανέφερε ότι αν δεν υπήρχε προβληματισμός, τότε θα έπρεπε να ανησυχήσουμε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, μετά ενδεχομένως από τη μεταρρύθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Είναι μια μεταρρύθμιση που αφορά όλους τους πολίτες, όλους τους δήμους στις ελεύθερες περιοχές και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν οι προκλήσεις, υπάρχουν τα ζητήματα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν αναφερθεί. Βρισκόμαστε όμως σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό ορίζοντα. Έχουν γίνει πάρα πολλά από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, είναι πολλές οι φορές που και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών έχει παρέμβει για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις. Υπάρχουν όμως ζητήματα είτε όσον αφορά την εξεύρεση κτηριακών χώρων σε κάποιες επαρχίες, είτε ως προς την πορεία των αδειοδοτήσεων που θα προκύψουν μετά από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, τα οποία θα πρέπει να δούμε, θα πρέπει να απαντηθούν. Και να σας πω ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις υπερβαίνουν τις όποιες κομματικές, τις όποιες μικροπολιτικές διαφορές. Είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν και πρέπει να αφορούν το σύνολο του κυπριακού λαού. Αυτό που αναμένει ο Κύπριος πολίτης, αυτό που απαιτεί, αν θέλετε, ο Κύπριος πολίτης και από την εκτελεστική εξουσία και από τη νομοθετική εξουσία, αλλά και από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι τον προσεχή Ιούνιο να εφαρμόσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία αυτή τη μεταρρύθμιση που αφορά τον ίδιο περισσότερο από όλους. Αυτό που θέλουμε από αυτή τη μεταρρύθμιση είναι η καθημερινότητα του κάθε συμπολίτη μας να είναι καλύτερη από το προηγούμενο μοντέλο το οποίο υπήρχε. Θα είμαστε εδώ, σε στενή συνεργασία και πάλι, με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αξιολογήσουμε εγκαίρως την υλοποίηση, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για να μπορούν να ληφθούν εγκαίρως εκείνες οι διορθωτικές ενέργειες».

Κληθείς να σχολιάσει αν η Κυβέρνηση έχει πληροφορίες και ασπάζεται απόψεις σχετικά με μια διαδικασία «δούναι και λαβείν» που έγινε μεταξύ των κομμάτων για τον καταμερισμό των δήμων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση θεσμικά έχει μια ιστορική ευθύνη και αυτή η ιστορική ευθύνη, επαναλαμβάνω, είναι να εφαρμοστεί με επιτυχία αυτή η μεταρρύθμιση. Η όποια άλλη συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ότι ωφελεί. Εκείνο το οποίο είναι προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη, είναι να εντοπιστούν εγκαίρως εκείνα τα σημεία, εκείνες οι ενέργειες που δεν έχουν ακόμη τροχοδρομηθεί και να μπορέσουν να ληφθούν εγκαίρως εκείνα τα μέτρα τα οποία θα μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματική, την ωφέλιμη εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το Διοικητικό Δικαστήριο της Λιβύης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή η απόφαση έχει γεωπολιτική σημασία και η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Είναι κάτι το οποίο έχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετηθεί και αναφερθεί σε αυτό. Είναι γνωστό ότι αυτή ήταν η προσέγγισή μας και αυτή παραμένει η προσέγγισή μας, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες για επανέναρξη, αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μέσα και από τις επαφές, αυτό το οποίο προκύπτει ως το πρώτο βήμα έναρξης αυτής της συζήτησης ήταν ο διορισμός μιας προσωπικότητας ως απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο με ικανοποίηση χαιρετίσαμε και εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Οι διπλωματικές μας προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει ο διορισμός από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας επαφές για την ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο ουδέποτε έχουμε εγκαταλείψει, βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει συνεχής επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Holguín, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο και ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει. Δηλαδή, ότι παρόλο που η κα Holguín δεν βρίσκεται στη χώρα μας, υπάρχει μια τακτική, μια συχνή επικοινωνία μεταξύ τους.

Αναμένεται η κάθοδος της κας Holguín στην Κύπρο το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον κ. Τατάρ, αλλά και με άλλα οργανωμένα σύνολα, όπως ήδη έχει αναφέρει μέσα από τη δική της γραπτή δήλωση τις προάλλες».

Ερωτηθείς για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στηρίξει την κα Ursula von der Leyen για να παραμείνει και δεύτερη θητεία Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αν ο ίδιος συμμετέχει στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Εκπρόσωπος είπε: «Η συμμετοχή του Προέδρου στο ΕΛΚ είναι κάτι το οποίο έχει απαντηθεί όχι τώρα, αλλά από τον Μάρτιο του 2023 όταν έλαβε την πρώτη πρόσκληση να συμμετέχει στο ΕΛΚ και από τότε σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμμετέχει στις εργασίες του ΕΛΚ. Έχει απαντηθεί επανειλημμένα αυτό το ζήτημα. Ως προς τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, να κάνετε υπομονή και αν υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση, αυτή θα γίνει επίσημα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμβουλευθεί την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ως κόμμα – μέλος του ΕΛΚ, για τυχόν υποστήριξη της κας Von der Leyen, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί εντός του ΕΛΚ. Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν και το ΕΛΚ, αλλά και τις εργασίες του ΕΛΚ, το οποίο θυμίζω ότι σε λίγες μέρες έχει προγραμματισμένες εργασίες στις οποίες θα μεταβεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε: «Το ΕΛΚ, όπως κάθε ευρωπαϊκή ομάδα, έχει συγκεκριμένους κανονισμούς και διαδικασίες, οι οποίες διέπουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως κάνει πάντοτε άλλωστε, θα τοποθετηθεί εντός του ΕΛΚ και να σας διαβεβαιώσω ότι σε ζητήματα που άπτονται εθνικών ζητημάτων – εθνικών οφελών, αν θέλετε – βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ερώτηση αν αναμένεται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να ανακοινωθούν νέα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών έχει αναφέρει προ ημερών και αυτό που σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί είναι κατά πόσο δικαιολογείται η επέκτασή όλων των υφιστάμενων μέτρων που υπάρχουν σε ισχύ ή η τροποποίηση κάποιων από αυτών, αλλά και ενδεχομένως κάποια επιπρόσθετα νέα μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν προς ανακούφιση και προς στήριξη των νοικοκυριών για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το οικονομικό επιτελείο αξιολογεί όλα τα πιθανά μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν αυτές οι εισηγήσεις προς συζήτηση και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και προς τη λήψη τελικής απόφασης».

(ΝΖ/ΝΓ/ΓΣ)