Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2024 19:41

Συμμετοχή της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο απασχόλησαν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Μαρτίου 2024 και η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) Μαρτίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, καθώς και για θέματα Ευρωπαϊκού Εξάμηνου και Στρατηγικής Ατζέντας.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η κα Ραουνά αναφέρθηκε στη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σημασία συνέχισης της στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία. Η Κύπρος προσβλέπει στην υιοθέτηση του 13ου πακέτου κυρώσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παράκαμψης των κυρώσεων.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετικά ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μαρτίου θα πρέπει, υπογράμμισε, να καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξη στη λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την καταδίκη όλων των τρομοκρατικών ενεργειών και την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης και πιθανής διάχυσης της κρίσης.

Για το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία και τη διαδικασία του Άρθρου 7 της Συνθήκης για την ΕΕ εναντίον της χώρας, η κα Ραουνά σε παρέμβασή της χαιρέτισε το Σχέδιο Δράσης, τονίζοντας ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ.

Πριν από τη διεξαγωγή των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί είχαν άτυπο πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένη την κα Borjana Krišto, Προεδρεύουσα του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κατά το οποίο ενημερώθηκαν για την πρόοδο που έχει επιδείξει η χώρα σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Η Υφυπουργός χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από Βοσνία και Ερζεγοβίνη στην εκπλήρωση ενταξιακών προϋποθέσεων και εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στη βάση πάντοτε των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΝΓ/ΓΣ)