Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2024 20:50

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Άδωνη Χριστοφόρου

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση του Φωτογραφικού Ομίλου του Δήμου Στροβόλου, για να εγκαινιάσουμε την έκθεση φωτογραφίας του εκλεκτού φωτογράφου Άδωνη Χριστοφόρου «Στην Κατεχόμενη Κύπρο πριν το 1974». Πρόκειται για φωτογραφίες της περιόδου 1970 με 1973.

Αποδέχθηκα, φίλες και φίλοι, ευχαρίστως και καθηκόντως την πρόσκληση για πολλούς λόγους. Τόσο οι διοργανωτές όσο και το περιεχόμενο και ο λήπτης των φωτογραφιών έχουν, θεωρώ, ένα κοινό σημείο που συνοψίζεται στην Κύπρο και την ιστορία της. Ο Φωτογραφικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου, με μια εικοσαετή έντονη δράση και παρουσία στον τόπο μας, με εκδηλώσεις, με εκθέσεις, με εξορμήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κατάφερε να καλλιεργήσει ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο: την αγάπη για τον τόπο του και κατ’ επέκταση τον σεβασμό αλλά και την ανάδειξη της ομορφιάς και της ιστορικής του ιδιαιτερότητας. Την ίδια στιγμή, ο Φωτογραφικός Όμιλος κατόρθωσε να φέρει μαζί σε κοινές δράσεις άτομα όλων των ηλικιών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο την υγιή κοινωνικότητα και καλλιεργώντας τη συνεργασία και τη συνεκτικότητα μεταξύ των μελών του.

Ειδικά, φίλες και φίλοι, το θέμα και το περιεχόμενο της αποψινής έκθεσης – φωτογραφίες από την κατεχόμενη μας πατρίδα πριν το 1974 – δημιουργούν φέτος, 50 χρόνια μετά την τραγική τουρκική εισβολή, μια νοσταλγική και συγκινητική ατμόσφαιρα. Φωτογραφίες, όπως θα δούμε, από διάφορα κατεχόμενα μας μέρη, προσκυνήματα, μνημεία, αξιοθέατα και φυσικά τοπία, μας αποκαλύπτουν και μας ζωντανεύουν τον κόσμο της Κύπρου όπως οι μεγαλύτεροι ζούσαν και απολάμβαναν, κινούμενοι ελεύθεροι και ελεύθερα από τη Λάρνακα ως την Κερύνεια και από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς αναγκαστικές παρεκκλίσεις στη διαδρομή, χωρίς φόβο, χωρίς αγωνία και ανασφάλεια. Οι φωτογραφίες απόψε θα μεταμορφώσουν το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, τοπικά και τροπικά, σε μια μικρογραφία της Κύπρου των ονείρων, των πόθων και των οραματισμών μας. Ο περιορισμένος αυτός χώρος θα μετατρέπεται, για όσες ώρες επιλέξει ο κάθε επισκέπτης, σε μία μηχανή του χρόνου χωρίς όρια στις αναμνήσεις, στους προβληματισμούς, στους στοχασμούς, στα ωραία και ποθούμενα της Κύπρου μέρη.

Κυρίες και κύριοι,

Aν άφησα τελευταίο στον σύντομο αυτόν χαιρετισμό μου τον άνθρωπο του οποίου το μάτι, το χέρι και η καρδιά βρίσκονται πίσω από κάθε στιγμιότυπο και λήψη, τον Άδωνη Χριστοφόρου, είναι διότι, Κυρίες και Κύριοι, στο πρόσωπό του εμπερικλείονται στον μέγιστο βαθμό η αγάπη για την Κύπρο, η επαγγελματική σοβαρότητα, η καλλιτεχνική αρτιότητα, ο πηγαίος ενθουσιασμός, η γνήσια και άδολη φιλοπατρία, ο αυθόρμητος εθελοντισμός και η προσφορά. Οι λέξεις Άδωνης, φωτογραφία και Κύπρος είναι μια τρισυπόστατη οντότητα, αδιαίρετη και αδιάσπαστη. Σπουδασμένος στο επάγγελμα της φωτογραφίας στο Λονδίνο, εργάστηκε για 35 περίπου χρόνια στην τηλεόραση του ΡΙΚ από πολλά πόστα, ως μοντέρ, ως κινηματογραφιστής και ως σκηνοθέτης. Άφησε και αφήνει πίσω του πλουσιότατο και πολύτιμο υλικό, το οποίο είναι ανεκτίμητο και μοναδικό. Βραβευμένος ως σκηνοθέτης και φωτογράφος, ο Άδωνης Χριστοφόρου έγινε, χωρίς καμιά δόση υπερβολής, η Κύπρος της οθόνης, έγινε ο κόσμος της, η ιστορία της, τα τοπία της, τα χώματα, αλλά και οι άνθρωποί της. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Άδωνη Χριστοφόρου για την Κύπρο που μας χάρισε και μας χαρίζει και υποκλινόμαστε απέναντι στο πνεύμα εθελοντισμού και προσφοράς του, διότι ακόμα μέχρι σήμερα αφιλοκερδώς παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΡΙΚ για διαφύλαξη αρχειακού υλικού.

Φίλες και φίλοι, 

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω, νιώθω ιδιαίτερη τιμή που εγκαινιάζω την αποψινή έκθεση φωτογραφίας του κ. Άδωνη Χριστοφόρου, μια έκθεση που όπως προανέφερα διοργανώνεται από τον Φωτογραφικό Όμιλο του Δήμου Στροβόλου. Αν σε κάποιον τόπο πολυτιμότατο αγαθό είναι η διατήρηση της μνήμης του, δράσεις και εκδηλώσεις σαν την αποψινή είναι μεγίστης σημασίας. Και οι άνθρωποι που υπηρετούν – γιατί πρόκειται για υπηρεσία – νυχθημερόν και ανυστερόβουλα αυτόν τον σκοπό είναι πραγματικοί διαχρονικοί ευεργέτες του τόπου τους. Και ο Άδωνης Χριστοφόρου είναι ένας πραγματικός και ουσιαστικός ευεργέτης της Κύπρου εσαεί. Σας ευχαριστούμε λοιπόν κ. Άδωνη που κρατάτε άσβεστη τη μνήμη της πατρίδας μας και που μας βοηθάτε, ειδικότερα τη νέα γενιά του τόπου μας που δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει στις κατεχόμενες μας περιοχές, να τη γνωρίσει, να την αγαπήσει όλο και περισσότερο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(ΡΜ/ΑΦ/ΓΣ)