Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2018 13:55

Παρέμβαση του βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη στις εργασίες της 17ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στη Μπισκέτ

Στο πλαίσιο της 17ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), άρχισαν στη Μπισκέκ οι εργασίες Διάσκεψης, με θέμα «Προάγοντας τον διάλογο για την ασφάλεια στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και πέραν αυτής».

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, σε παρέμβασή του στην ενότητα με θέμα την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών σε συνοριακές περιοχές, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της περιφερειακής συνεργασίας, επεσήμανε ότι από καταβολής του, ο ΟΑΣΕ αποτελεί πεδίο έντονων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και αυξανόμενης δυσπιστίας, λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων και ερμηνειών του διεθνούς δικαίου βάσει σκοπιμοτήτων, καθώς και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε πως πρόκειται για κατ’ εξοχή πρόβλημα στρατιωτικής επίθεσης από την Τουρκία εναντίον της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της χώρας και κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε επίσης τις κλιμακούμενες πολεμοχαρείς απειλές και ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Κάλεσε, εξάλλου, για τη λήψη σημαντικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν επίσης, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, στην ώθηση εποικοδομητικού κλίματος διαλόγου, προτείνοντας, συγκεκριμένα, την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα σχετικά Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε δε πως η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα συνέβαλλε σημαντικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο, συστατικό που, όπως υπογράμμισε, αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ διατηρεί καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χώρας, αρνείται εντούτοις να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμμορφωθεί με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, όπως η άρση των παράνομων απαγορευτικών μέτρων, που η Τουρκία επέβαλε κατά της ναυτιλίας της Κύπρου και της ΕΕ και τα οποία παραβιάζουν όλες τις αρχές του εμπορίου, η συνεργασία της με την Κύπρο σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι, συνεπεία της κατακόρυφης αύξησης στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε χώρα προορισμού πρώτης γραμμής, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών σε αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, αναλόγως του πληθυσμού της.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι, ενώ η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η προώθηση της συνεργασίας, στο διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αποτελούν αδιαμφισβήτητα τους βέλτιστους τρόπους για ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων, ο απώτερος στόχος του ΟΑΣΕ, όπως καθορίζεται μέσα από τις σχετικές Αποφάσεις του Οργανισμού, της «προώθησης ανοικτών και ασφαλών συνόρων σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και πιο ολοκληρωμένη περιοχή του ΟΑΣΕ, χωρίς διαχωριστικές γραμμές», δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικός, ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμμόρφωση των συμμετεχόντων κρατών του Οργανισμού με τις δεσμεύσεις τους, που άπτονται κυρίως του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(ΜΓ/ΣΧ)