Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2018 16:31

Η βουλεύτρια Ε. Χαραλαμπίδου μίλησε σε συζήτηση του Κοινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ του ΟΑΣΕ

Συνεχίζονται στη Μπισκέκ οι εργασίες της 17ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου πήρε μέρος σε συζήτηση, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, με θέμα: «Γεωπολιτική της Κεντρικής Ασίας και της Μεσογείου: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε σχέση με το Μεταναστευτικό, το Εμπόριο και το Περιβάλλον».  

Επισημαίνοντας τις καίριες στρατηγικές θέσεις των δύο περιοχών, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, η κα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε την εκρηκτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως πεδίο υπερίσχυσης στενών συμφερόντων έναντι του διεθνούς δικαίου, μονομερών επεμβάσεων και εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών. Το κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, παραμένει στη διεθνή ατζέντα, ως ηχηρό παράδειγμα παράνομης εισβολής, κατοχής και κατάφωρων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Επαναβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, η κα Χαραλαμπίδου  τόνισε ότι στόχος παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης, τόνισε η Κύπρια βουλεύτρια, που θα απαλλάξει τη χώρα από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, τους εποίκους και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και η οποία θα εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Μιας λύσης, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, η κα Χαραλαμπίδου επανέλαβε τη διαβεβαίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου θα καταστεί επωφελής, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίτευξη συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και όχι ως πρόσχημα, προκειμένου η Τουρκία να προαγάγει τους αναθεωρητικούς στόχους της όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και  ειδικότερα, σε βάρος της Κύπρου, ασκώντας διπλωματία των κανονιοφόρων και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους ως άλλοθι, τόνισε η Κύπρια βουλεύτρια. Υπογραμμίζοντας, δε, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου, ως παράγοντα ασφάλειας και ενεργειακό κόμβο, προς εξυπηρέτηση των στόχων της διαφοροποίησης των ενεργειακών οδών και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι σημαντικές ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων πρέπει να αναπτυχθούν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, οι οποίες θα είναι επωφελείς για τον κυπριακό λαό και την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενη εξάλλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την επικρατούσα κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη, ως ενδεικτικά παραδείγματα ξένων παρεμβάσεων και προώθησης γεωπολιτικών συμφερόντων εκ μέρους ισχυρών χωρών τα οποία αποτελούν προσβολή προς την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Τόνισε δε ότι δεν αρκεί η διάγνωση των βαθύτερων αιτίων που οξύνουν τη βία και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, αλλά επιβάλλεται η επίδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Επί του προκειμένου, η Κύπρια βουλευτής τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνημένων πολιτικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και στις προσδοκίες των λαών της περιοχής, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αυστηρότερου ελέγχου των εξαγωγών όπλων σε χώρες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή αντιστοιχούν σε ποσοστό 32% των συνολικών εισαγωγών όπλων. Όσον αφορά στις προσπάθειες για διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε την ανάγκη επικράτησης της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, έναντι του εθνικισμού και του λαϊκισμού, οι οποίες να αντανακλώνται σε συγκεκριμένα μέτρα.

____________

/ΣΧ