Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2018 17:06

Παρέμβαση του βουλευτή Ν. Τορναρίτη στις εργασίες της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Ξεκίνησαν σήμερα στη Σμύρνη, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες συμμετέχει Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Νίκο Τορναρίτη (Αντιπρόεδρο της ΑΚΣ και Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Συνέλευσης) και το μέλος κ. Χριστάκη Τζιοβάνη.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση προσχεδίου ψηφίσματος, σχετικά με τα μέτρα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολυμορφίας της Ασίας, ο κ. Τορναρίτης εισηγήθηκε συγκεκριμένες τροπολογίες που αφορούσαν στην καταστροφή πολιτιστικών μνημείων αρχαιολογικής και θρησκευτικής σημασίας, σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.  Στις τροπολογίες που κατέθεσε ο Kύπριος βουλευτής κάνει, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παράνομη διακίνηση και πώληση αρχαιοτήτων αλλά και καταστροφή τους, λόγω βομβαρδισμών ή άλλων  εχθροπραξιών, υποδεικνύοντας ως τρανταχτό παράδειγμα τη περίπτωση της Κύπρου και την τεράστια καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής της κληρονομιάς από την Τουρκία. Οι τροπολογίες του κ. Τορναρίτη, έγιναν αποδεκτές και έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο προσχέδιο ψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζιοβάνης θα συμμετάσχει αργότερα, σήμερα, σε σχετική συζήτηση για περαιτέρω εξέταση του θέματος, στη βάση της δέσμευσης των χωρών – μελών της ΑΚΣ και σε σχέση και σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 των Η.Ε.    

_____________

/ΣΧ