Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2018 09:55

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στα εγκαίνια του μνημείου της Αγίας Ελισάβετ της Πριγκιπίσσης

Με κάθε αίσθημα ευλάβειας και σεμνότητας, τελούμε σήμερα Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, τα εγκαίνια του μνημείου της Αγίας Ελισάβετ της Πριγκιπίσσης, προσκυνώντας τα ιερά οστά της Οσίας, τα οποία με ύψιστη τιμή φιλοξενούμε στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η Αγία Ελισάβετ η Πριγκίπισσα ανακηρύχθηκε νεομάρτυρας από την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία και συμπληρώνεται φέτος ένας αιώνας από τον τραγικό θάνατό της. Δολοφονήθηκε το 1917, όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία, υπογράφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη θανατική της καταδίκη.

Η Αυτοκρατορική Ομοσπονδία Παλαιστινιακής Ένωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργούσε υπό την ευθύνη της Αγίας Ελισάβετ και συγκεκριμένα η ίδια οργάνωσε τα δρομολόγια Ρωσίας-Κύπρου-Ιεροσολύμων, φέρνοντας σε επαφή τους τρεις αυτούς θρησκευτικούς πολιτισμούς.

Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εποχή – με την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τις αξίες μας να κλονίζονται από μία οριζόντια κρίση – η επαφή με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και η οικοδόμηση βαθύτερων πνευματικών σχέσεων με άλλα κράτη, αποτελούν πηγή λύτρωσης και εξυγίανσης. 

Στη βάση αυτή, ο θρησκευτικός τουρισμός – μια εναλλακτική μορφή τουρισμού – παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης, σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής, και η προώθησή του δύναται να ενισχύσει τα ίδια τα κράτη, καθώς και τις σχέσεις τους με άλλες χώρες.  

Ο θρησκευτικός πολιτισμός της Μέσης Ανατολής αποτελεί το κύριο πεδίο ενασχόλησης της Αυτοκρατορικής Ομοσπονδίας Παλαιστινιακής Ένωσης, εστιάζοντας συγκεκριμένα στον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό μεταξύ Ρωσίας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η Κύπρος, επονομαζόμενη από πολλούς ως το «νησί των Αγίων», υπήρξε η πρώτη χώρα στην οποία διαδόθηκε το μέγα μήνυμα για την έλευση του χριστιανισμού και αποτέλεσε την πύλη, μέσω της οποίας το μήνυμα του Ευαγγελίου εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την οικουμένη. Οι σχέσεις της χώρας με τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ρωσίας και του Ισραήλ, ανάγονται πίσω στα βάθη της ιστορίας και φανερώνουν έναν ισχυρό θρησκευτικό και πνευματικό δεσμό μεταξύ των τριών χωρών.

Το νησί – λόγω της νευραλγικής γεωγραφικής του θέσης, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων – καθίσταται πέρασμα και ενδιάμεσος σταθμός για τους ορθόδοξους χριστιανούς που ξεκινούν από τη Ρωσία για να επισκεφθούν τους Πανάγιους Τόπους στα Ιεροσόλυμα. Στο νησί, οι θρησκευτικοί τουρίστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, ενισχύοντας περαιτέρω την πνευματική σχέση μεταξύ των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, το μνημείο που εγκαινιάζεται σήμερα, πρόκειται να αποτελέσει έναν επιπλέον σημαντικό σταθμό για τους Ρώσους προσκυνητές.

Πιστεύω, ότι η συνέχιση των δράσεων και προσπαθειών για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού ανάμεσα στη χώρα μας, τη Ρωσία και το Ισραήλ, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ενίσχυση του χριστιανικού αισθήματος στους πληθυσμούς αυτούς, καθώς και στην ενδυνάμωση των διπλωματικών, ιστορικών, πνευματικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών. Επιπρόσθετα, η ενδεχόμενη επίτευξη μιας κλαδικής – μεταξύ τους – συμφωνίας, θα βοηθούσε σημαντικά τις εν λόγω δράσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Η θρησκεία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της υπόστασης και της ίδιας μας της ταυτότητας. Για αυτό, λοιπόν, κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση, αλλά και την ισχυροποίησή της, κρίνεται αξιόλογη και πολύτιμη.

Ευχαριστώ.

 

(ΑΧ)