Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2018 13:08

Παρέμβαση βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη σε συζήτηση του Μεσογειακού Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ, στη Μπισκέκ

Στο πλαίσιο των εργασιών της 17ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), στη Μπισκέκ του Κιργιστάν, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σε συζήτηση, του Μεσογειακού Φόρουμ της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, με θέμα την αντιμετώπιση προκλήσεων σε χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μεσογείου, σε σχέση με το μεταναστευτικό, το εμπόριο και το περιβάλλον. 

Επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που τα Κοινοβούλια μπορούν να επιτελέσουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι, βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, αποτελεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των ανθρώπων. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, από όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού, κάτι που όπως επεσήμανε αποτελεί βασικό εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξης, ασφάλειας και ευημερίας.  

Αναφερόμενος, επίσης, σε δημοκρατικά και θεσμικά ελλείματα που παρουσιάζονται σε ορισμένα μεσογειακά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη είπε, πως στις περιπτώσεις αυτές είναι επάναγκες όπως  η λειτουργία του κράτους δικαίου βελτιωθεί και  ενδυναμωθεί, ακόμη περισσότερο, έτσι που να εγγυάται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των πολιτών τους. Επισημαίνοντας δε, ότι η απουσία εύρυθμης λειτουργίας του κράτους δικαίου, η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ύπαρξη πολεμικών συγκρούσεων, αποτελούν βασικές αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη επέκρινε παράλληλα τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, ακόμη και τον εκφοβισμό, που υφίστανται δημοσιογράφοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ορισμένα κράτη. Αναφέρθηκε επίσης στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, υπό το πρόσχημα θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας κάποιων χωρών.  

Αναφερόμενος στο Μεσογειακό Φόρουμ της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι ενώ αποτελεί χρήσιμο μηχανισμό που προωθεί, μεταξύ άλλων, τον κοινοβουλευτικό διάλογο, ταυτόχρονα, επεσήμανε πως χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης και βελτίωσης για να καταστεί περισσότερο ουσιαστικός και αποτελεσματικός, ενώ υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής σχετικών αποφάσεων του Φόρουμ από τις Κυβερνήσεις. Τόνισε εξάλλου, την ανάγκη ανάληψης εποικοδομητικών  πρωτοβουλιών από τον ΟΑΣΕ και ενεργότερης δράσης του Οργανισμού, ιδίως σε περιοχές συγκρούσεων, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως οι πολεμικές διενέξεις στη περιοχή αυτή, επηρεάζουν άμεσα τη διατήρηση της, ήδη εύθραυστης,  διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

(ΜΓ)