Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2024 15:09

Χαιρετισμός δρος Χριστίνας Γιαννάκη, Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Με ιδιαίτερη χαρά έχω αποδεχθεί την πρόκληση των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών για να απευθύνω χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, με το πολύ εύστοχο θέμα που έχουν επιλέξει «Στοματική Υγεία σε κάθε ηλικία για υγεία και ποιότητα ζωής».

Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οδοντιάτρων ως ημέρα εορτασμού της στοματικής υγείας με διττό στόχο. Αφενός, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη σημασία της διατήρησης της στοματικής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και αφετέρου, να θέσει τη στοματική υγεία ως προτεραιότητα στις πολιτικές που αφορούν στην υγεία και ανάπτυξη.

Ως Υπουργείο Υγείας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στοματική υγεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της και το αλληλένδετό της με τη γενική υγεία. Κομβικό σημείο στην προώθηση αλλά και στην αναβάθμιση της στοματικής υγείας, ώστε να αποτελεί προτεραιότητα στους σχεδιασμούς πολιτικών υγείας, συνιστά η ψήφιση του ψηφίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη στοματική υγεία από όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα (καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης κ.ά.) είναι κοινοί και για τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας.

Το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ως γνώμονα την προαγωγή της στοματικής υγείας του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνεχίζει μέσω των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας με πολύ χαμηλά τέλη σε άτομα που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.

Παράλληλα, επενδύοντας στον άλλο σημαντικό πυλώνα της πρόληψης, έχουν ενισχυθεί τα προληπτικά προγράμματα των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών διευρύνοντας τις ηλικιακές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά, καλύπτοντας όχι μόνο παιδιά σχολικής αλλά και προσχολικής ηλικίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πιλοτικό πρόγραμμα βουρτσίσματος των δοντιών που εφαρμόστηκε φέτος σε επιλεγμένα σχολεία της Λευκωσίας, όπου φοιτούν παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Συγχαίρω θερμά τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και παράλληλα ευχαριστώ ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού για τη διαχρονική συνεργασία και υποστήριξή του στα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας, που αφορούν τόσο στη σχολιαοδοντιατρική όσο και στη σχολιατρική υπηρεσία.

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί προγράμματα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του τελευταίου στην προαγωγή και βελτίωση της υγείας των πολιτών του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας οι δαπάνες που ανέρχονται σε €166.000 για το 2023 και αφορούν σε δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη όλων των μαθητών της Ε’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων με τη συνεργασία των οδοντιάτρων του ιδιωτικού τομέα.

Με την ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπων του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, θα ήθελα θερμά να τους ευχαριστήσω και δημοσίως για τη συμμετοχή των μελών τους στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Οδοντιατρικών Υπηρεσιών και Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου και για την αγαστή συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, ότι η καλή υγεία ξεκινά από το στόμα και συνδέεται με τη διατήρηση της στοματικής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου, το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει και στηρίζει ενεργά οποιεσδήποτε δράσεις που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση όλων των φορέων των επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών και γονέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγχαίρω, λοιπόν, τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες για την πρωτοβουλία τους για τη διεξαγωγή της σημερινής εκδήλωσης που περιλαμβάνει εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα: «Στοματική Υγεία σε κάθε ηλικία για υγεία και ποιότητα ζωής» με στόχο την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας.

Εν κατακλείδι, ευχαριστώ θερμά ιδιαίτερα τις δύο διακεκριμένες αξιότιμες καθηγήτριες κυρίες Σωτηρία Γκιζάνη και Αναστασία Κοσιώνη για την άμεση ανταπόκριση και την προθυμία τους να μεταφέρουν αφιλοκερδώς τις πολύτιμες γνώσεις, την εμπειρία τους, καθώς και τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα τους. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Υπουργός Υγείας θα συνεχίσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και θα ενισχύουμε την προσπάθεια που καταβάλλετε για προαγωγή της στοματικής υγείας του τόπου μας.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε η Διευθύντρια των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών κα Άντρη Αριστοτέλους, εκ μέρους της δρος Χριστίνας Γιαννάκη.

(ΕΠ/ΓΣ)