Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2018 14:16

«Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευoμένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθείτην Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα «Ζήνων Κιτιεύς» του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν με εισαγωγικές ομιλίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.

Παράλληλα, με τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους προσωπικοτήτων του πολιτικού και του νομικού κόσμου, τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα, το συνέδριο στοχεύει στην ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών των πολιτευμάτων της προεδρικής δημοκρατίας και της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εστιάζοντας στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και στον ρόλο που τα πολιτικά κόμματα διαδραματίζουν σε αυτά. Η συγκριτική επισκόπηση των δύο πολιτικών συστημάτων υπό το πρίσμα διαφόρων παραμέτρων, της διάκρισης των τριών εξουσιών, της διαμόρφωσης και εκτέλεσης της γενικής πολιτικής της χώρας, της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης ενώπιον του κοινοβουλίου, του δημοκρατικού ελλείμματος, των μηχανισμών ελέγχου και ισοζυγιών, του θεσμού του Αρχηγού του κράτους και της ανάδειξής του, του Υπουργικού Συμβουλίου κ.λπ., θα αναδείξει στο τέλος τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης οι κ. Χρίστος Κληρίδης, ακαδημαϊκός και πρώην βουλευτής, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δικηγόρος, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρώην βουλευτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Μαρκίδης, πρώην βουλευτής και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι ακαδημαϊκοί κ. Γιώργος Σωτηρέλης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κωνσταντίνος Κόμπος, Χρήστος Λυριντζής και Πηνελόπη Φουντεδάκη.

Των πάνελ θα προεδρεύσουν η ακαδημαϊκός και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Νίκη Μαρωνίτη και οι ακαδημαϊκοί κ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης και Αντώνης Μανιτάκης.

Στο τέλος κάθε μέρους του συνεδρίου θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων από το κοινό.

Στον προθάλαμο της αίθουσας του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί μέρος της έκθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Πολιτική και γελοιογραφία: 1960-2000».

Το συνέδριο είναι ανοικτό για το κοινό. Αναλυτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται εδώ.

Εγγραφές (προαιρετικά): 9:00-9:30 π.μ.

Ώρα έναρξης: 9:30 π.μ.

Πληροφορίες: 22407315, 22407292

(ΜΛ/ΣΧ)