Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2024 15:54

Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωργίας για την αποφυγή ψεκασμού μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο στάδιο ανθοφορίας των οπωροφόρων δέντρων

Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. στο πλαίσιο της εκστρατείας διαφώτισης για την προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών και ενόψει της ανθοφορίας των οπωροφόρων δέντρων, καθώς και της μεταφοράς μελισσιών κοντά σε δενδρώδεις ή άλλες καλλιέργειες, επιθυμεί να πληροφορήσει το κοινό ότι δεν επιτρέπονται οποιοιδήποτε ψεκασμοί μελισσοτοξικών σκευασμάτων στο στάδιο ανθοφορίας.

Επιβάλλεται η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος πριν από την εφαρμογή του, με στόχο την προστασία των μελισσών. Η μη τήρηση των οδηγιών αυτών αποτελεί παράβαση σύμφωνα με τον περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων Νόμο του 2011. Πρόσθετα, όλοι οι επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (γεωργοί, κηπουροί, εργαζόμενοι σε δήμους/κοινότητες κ.λπ) υποχρεούνται πριν την έναρξη οποιουδήποτε ψεκασμού να ενημερώνουν τους δυνητικά επηρεαζόμενους μελισσοκόμους, ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα περιορισμού του κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι μελισσοκόμοι έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν σε κάθε μελισσοκομείο το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό τους (προαιρετικά). Επίσης, στο πίσω μέρος της κάθε κυψέλης πρέπει να υπάρχει η ενδεδειγμένη σήμανση, όπως ορίστηκε από το Τμήμα Γεωργίας (Αρχικά Επαρχίας Λ, ΛΕ, ΛΑ, Π, Α – Αρ. Μελισσοκομικού Μητρώου – Αρ. Κυψέλης) για εύκολη αναγνώριση και ταυτοποίηση του κατόχου: π.χ. Λ – 155 – 10.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται η απομάκρυνση του μελισσοκομείου για οποιονδήποτε λόγο από την περιοχή να ενημερώνεται άμεσα το οικείο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο για τη σχετική σήμανση που αναγράφεται στις κυψέλες ή στο μελισσοκομείο, προκειμένου να εντοπιστεί ο κάτοχος των κυψελών.

Για επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα πιο κάτω τηλέφωνα:

Κλάδος Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας

22408521, 22408530

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λευκωσίας

22819704

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού

25803900

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λάρνακας

24202840

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Αμμοχώστου

23812130

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου

26804601

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πιτσιλιάς

25874031

(ΑΦ/ΓΣ)