Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2024 11:18

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο ετήσιο Μνημόσυνο του ήρωα Αστυφύλακα 1641 Ανδρέα Χριστοφίδη που έπεσε μαχόμενος στον Άγιο Σωζόμενο το 1964

Εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα, Λεμεσός

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα περηφάνιας βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον σεμνό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα, για να τιμήσουμε τη μνήμη του ήρωα Αστυφύλακα 1641 Ανδρέα Χριστοφίδη. Είναι κάποιες στιγμές που σε ωθούν σε περισυλλογή για τη μεγάλη σπουδαιότητα και αξία της επιτέλεσης του καθήκοντος απέναντι στην υπηρεσία και στην πατρίδα, στιγμές που σε κάνουν να αναλογιστείς πιο έντονα και κριτικά τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, να δεις με τα μάτια του σήμερα τις μορφές που σφράγισαν με το αίμα τους την πορεία της πατρίδας και να συνειδητοποιήσεις ότι πολλά σήμερα δεν είναι και τόσο αυτονόητα.

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, ο έντιμος και καθόλα πιστός στο καθήκον του Αστυφύλακας 1641, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα ανιδιοτελούς θυσίας προς την πατρίδα. Καταγόμενος από τον Πάνω Αμίαντο, με άριστες επιδόσεις στα Γυμνασιακά του χρόνια, μεγαλωμένος με τα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας, εντάχθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Ατρόμητος στο παρατσούκλι, ατρόμητος και στον χαρακτήρα αψηφούσε κινδύνους έβαζε τον φόβο σε δεύτερη μοίρα συμμετέχοντας ενεργά σε επιθέσεις και  δράσεις της ΕΟΚΑ με κίνητρο πάντα τον πόθο για ελευθερία και αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού.

Ο αγωνιστής Ανδρέας Χριστοφίδης, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια ίδρυση ως αποτέλεσμα του πιο αγνού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, του αγώνα της ΕΟΚΑ, μιας Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε σημερα, σε ηλικία 22 χρόνων, στις 23 Μαΐου του 1961 εντάσσεται στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου.

Ως μέλος του Σώματος τον βρήκαν το 1963 οι πρώτες διχαστικές τάσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποκινούμενες και καθοδηγούμενες από την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ και την ίδια την Τουρκία. Πρώτος σκοπός των καθοδηγούμενων από την Τουρκία εξτρεμιστικών ομάδων ήταν η δημιουργία ενός κλίματος διχόνοιας, αστάθειας και δήθεν απειλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τους Ελληνοκύπριους.  Πραγματικός στόχος η κατάλυση και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συντονισμένες και οργανωμένες από την Τουρκία ενέργειες οδήγησαν σε αριθμό εχθροπραξιών σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας. Όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της μάχης του Αγίου Σωζομένου την 6η Φεβρουαρίου 1964, πριν από ακριβώς 60 χρόνια. Ήταν τότε που μια ομάδα Τουρκοκυπρίων έστησε καρτέρι στο χωριό Άγιος Σωζόμενος σε ομάδα δημοσίων υπαλλήλων και αγροτών, οι οποίοι μετέβαιναν για λόγους εργασίας στην περιοχή. Οι Τουρκοκύπριοι άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος και σκότωσαν τον χωροφύλακα Ανδρέα Λουκά και τον αγροφύλακα Τάκη Μιχαήλ. Οι συγκρούσεις, ως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησαν να επεκταθούν, και Ελληνοκύπριοι από τις γύρω περιοχές έτρεξαν να υπερασπιστούν τους συγχωριανούς τους.

Στη μάχη κατά των Τούρκων καθηκόντως συμμετείχε και ο Αστυφύλακας Ανδρέας Χριστοφίδης. Οι μάχες ήταν σκληρές και έντονες, με απώλειες και από τις δυο πλευρές. Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, υπηρετώντας το χρέος του απέναντι στα δίκαια του λαού μας, τηρώντας το καθήκον του πιστά και αμετάκλητα απέναντι στην Υπηρεσία του, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, όρθωσε γενναία το ανάστημά του απέναντι στα τουρκικά πυρά. Δυστυχώς,  τραυματίστηκε θανάσιμα και συγκαταλέγεται στους πεσόντες της μάχης του Αγίου Σωζομένου των οποίων προ ολίγου τιμήσαμε τη μνήμη.

Ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Χασάπης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, σε επιστολή του προς τον πατέρα του Ανδρέα:

«Ο υιός σας έπεσεν μαχόμενος ηρωϊκώς εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του, αγωνιζόμενος και υπεραμυνόμενος του ιδεώδους της ελευθερίας και της ακεραιότητος της ελληνικής ημών πατρίδος, επιδείξας απαράμιλλον ηρωϊσμόν και αυτοθυσίαν.»

Τον πόνο διαδέχεται η περηφάνια και η τιμή στην οικογένεια και σε ολόκληρο το Σώμα της Αστυνομίας. Η απώλεια μεταμορφώνεται σε αθάνατο σύμβολο αγωνιστικότητας και πιστότητας στο καθήκον. Ο Ανδρέας Χριστοφίδης μένει πάντα νέος, ατρόμητος αγωνιστής, συγκαταλέγεται στους ήρωες της πατρίδας και στα τιμημένα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Και είναι χρέος και οφειλή, στο πλαίσιο της σημερινής σεμνής τελετής, να μνημονεύουμε όλους τους πεσόντες και όλα τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, τα οποία θυσίασαν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα εις την υπηρεσία του καθήκοντος. Εξάλλου, η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου είναι ο θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και ο προστάτης των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών. Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοί του από τις τάξεις του Σώματος της Αστυνομίας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος φανερώνουν το ήθος και την ακεραιότητα διαχρονικά της Δύναμης, προς την οποία ως Πολιτεία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας.

Η παρουσία μας σήμερα εδώ δεν είναι τυπικής σημασίας. Ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτίω καθηκόντως φόρο τιμής σε κάθε ήρωα της πατρίδας μας, σε κάθε γνήσιο αγωνιστή υπεράσπισης και προάσπισης των δικαίων του λαού μας, σε κάθε πολίτη που αψήφησε τους κινδύνους και το προσωπικό συμφέρον και πρόσφερε τη ζωή του για διαφύλαξη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης του τόπου που μας γέννησε. Γι’ αυτό σήμερα τιμούμε τον Αστυφύλακα 1641 Ανδρέα Χριστοφίδη και όλους όσοι έπεσαν στη μάχη του Αγίου Σωζόμενου,  ως ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας τους από την Πολιτεία, με αισθήματα σεβασμού και ευθύνης.

Ως Κυβέρνηση έχουμε αναλάβει την ευθύνη της διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωτίστως τον μεγάλο αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Ο αγώνας μας από την αρχή είναι στοχευμένος με συγκεκριμένη στρατηγική.

Γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αποσκοπούμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε. Εργαζόμαστε για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Και πραγματικά θεωρώ ότι, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αναγνώριση της δικής μας πολιτικής βούλησης, μπορεί, όντως, να μας οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε να μεμψιμοιρούμε. Με τη δύναμη και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον ρόλο και τη σημασία της χώρας μας στην περιοχή θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο σκοπός μας και για αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε.

Εξάλλου, ο ήρωας Ανδρέας Χριστοφίδης και οι συναγωνιστές του μάς δείχνουν τον δρόμο. Τον δρόμο της συνέπειας, της σταθερότητας στις αρχές μας, της άδολης και θυσιαστικής αγάπης για την πατρίδα και τον ατρόμητο ζήλο για υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας.

Ας είναι η μνήμη τους αιωνία. 

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΖ)