Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2018 14:41

Παρέμβαση βουλευτή Χ. Πιττοκοπίτη στις εργασίες της Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ, στη Μπισκέκ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, στη Μπισκέκ του Κιργιστάν οι εργασίες της 17ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Κατά τις σημερινές εργασίες, ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, μίλησε στο πλαίσιο συζήτησης για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην οικοδόμηση μιας ασφαλούς κοινωνίας. Επισημαίνοντας ότι ο ΟΑΣΕ στοχεύει κατά κύριο λόγο στην οικοδόμηση, εδραίωση και διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, επεσήμανε παράλληλα πως η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, στη διαδικασία αυτή, αποτελεί βασικό συστατικό προόδου και ευημερίας. Ανέφερε, επίσης, πως η ελεύθερη και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία οικοδόμησης μιας ασφαλούς και ευημερούσας κοινωνίας, καθιστά, παράλληλα, δυνατή την ενσωμάτωση στον πολιτικό διάλογο, των ανησυχιών, διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανάπτυξης ακραίων ιδεολογιών και ριζοσπαστικοποίησης.

Ο κ. Πιττοκοπίτης επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη διασφάλισης διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές και αξίες και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρέπει ποτέ να υπονομεύονται χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, όπως για παράδειγμα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να βασίζονται σε άρτια ενημερωμένους πολίτες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παραμένει ένα ουσιαστικό στοιχείο στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο  δημοκρατικό γίγνεσθαι.

Σε ό,τι αφορά παράγοντες που δυνατόν να υπονομεύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες, ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς και συναφώς στο αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης και πολλές φορές αδιαφορίας, που τέτοια φαινόμενα προκαλούν στους πολίτες. Ο Κύπριος βουλευτής,  αναφέρθηκε επίσης στις σοβαρές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Κυβερνήσεις διαφόρων χωρών και τα εθνικά κοινοβούλια, συνεπεία της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα  σε τομείς όπως είναι το εμπόριο, η οικονομία και οι διεθνείς αγορές. Προκλήσεις που κάποιες φορές, όπως επεσήμανε, αδυνατούν, εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν, προκαλώντας, έτσι, επιπλέον ανασφάλεια και απογοήτευση στους πολίτες τους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, συνέχισε, που μια ενεργός και υγιής κοινωνία των πολιτών, είτε σε περιφερειακό, είτε στο διεθνές επίπεδο, αποτελεί σήμερα ένα πολύτιμο συστατικό για την ενδυνάμωση και εδραίωση της Δημοκρατίας.  

Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Πιττοκοπίτης αναγνώρισε τη θετική συμβολή τους στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, παγκοσμίως.  

(ΜΓ/ΣΧ)