Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2018 18:58

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής-Γεωργικής Έκθεσης 2018

Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής-Γεωργικής Έκθεσης. Το σημαντικό αυτό γεγονός, που έχει καταστεί θεσμός και το αναμένει ο αγροτικός κόσμος, φέτος θελήσαμε να το συνδυάσουμε με την παρουσίαση μιας πρωτοβουλίας μας, η οποία είμαι βέβαιος ότι ενδιαφέρει εξίσου τους αγρότες μας. Αναφέρομαι στην προσπάθεια που αρχίσαμε τον περασμένο Μάιο για να αντιμετωπίσουμε τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές στον ευρύτερο γεωργικό τομέα στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών διεξήγαγε με επιτυχία έρευνα σε σχέση με τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και διερεύνησε συστηματικά την εμφάνιση πρακτικών όπως η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής του παραγωγού, οι ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής και οι μονομερείς τροποποιήσεις συμβάσεων.

Οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές πλήττουν κατά κανόνα τον πιο αδύνατο συμμετέχοντα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον γεωργό, επιφέροντας απώλεια εισοδήματος, ψηλό κόστος και δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής. Το φαινόμενο όμως, πέραν των επιπτώσεων που επιφέρει στον παραγωγό, περιορίζει και την αγοραστική δύναμη αλλά και τις επιλογές των καταναλωτών. Το πρόβλημα δηλαδή δεν εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στον γεωργικό τομέα, αλλά αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νομική ρύθμισή του, με την έκδοση σχετικής Οδηγίας.

Απόψε, λοιπόν, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, θέλοντας να στείλουμε το μήνυμα στους γεωργούς μας, στους απλούς παραγωγούς και σε όλο τον αγροτικό κόσμο, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι αποφασισμένο να τους στηρίξει, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές που λειτουργούν σε βάρος τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση όλων των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών που διαπιστώθηκαν. Η διαμόρφωση του νομοσχεδίου θα λάβει επίσης υπόψη σχετική διαβούλευση που θα γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το νομοσχέδιο, θα εναρμονίζεται με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εκδώσει την προαναφερθείσα Οδηγία για ρύθμιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γίνεται αντιληπτό ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέτει την Κύπρο πιο μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με ξεκάθαρο στόχο την άρση των συνεπειών των πρακτικών αυτών στα εισοδήματα και στα οφέλη τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών μας.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα ανοίγει τις πύλες της η Παγκύπρια Αγροτική-Γεωργική Έκθεση, με βασικό στόχο την ανάδειξη του πολυλειτουργικού ρόλου του αγρότη στην παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Η έκθεση αποτελεί πηγή ενημέρωσης για τον γεωργικό κόσμο και εργαλείο προώθησης του εμπορίου στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, αφού φέρνει κοντά παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές, αγοραστές, εκθέτες και επισκέπτες, με στόχο την επίτευξη καλύτερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους. Συνάμα, συντελεί στην ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων και στη διάδοση νέων τεχνολογιών στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, με αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο γεωργικός τομέας, ενώ αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου μας, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στις υψηλότερες θέσεις των συνολικών εξαγωγών μας βρίσκονται το χαλλούμι, τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας και η πατάτα κοκκινογής, ενώ οι εξαγωγές σε νωπά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα πλησιάζουν το 40% του συνόλου των εξαγωγών του νησιού μας.

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, κατέδειξε και την ανθεκτικότητα του τομέα και την πρόσθετη αξία του, ακριβώς λόγω του ότι γύρω από τη γεωργική παραγωγή οικοδομείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων και εργαζομένων. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η γεωργία συμβάλλει κατά 2,1% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και απασχολεί περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι η γεωργία συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, ενώ η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο και συντείνει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αποτελεί το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής. Μέσω του Προγράμματος, που για την προαναφερθείσα περίοδο θα διαθέσει συνολικά 243 εκατομμύρια ευρώ, εφαρμόζεται στρατηγική για τη διείσδυση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με την οικονομική στήριξη δραστηριοτήτων ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Επιπρόσθετα, στόχος και προσπάθειά μας ως Υπουργείο είναι, μέσα από στοχευμένα μέτρα και δράσεις, να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας, να ενδυναμώσουμε την αγροτική οικονομία του τόπου, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

Καταλήγοντας, εύχομαι σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη φετινή Αγροτική-Γεωργική Έκθεση  και σε όλους τους επισκέπτες, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος και να αντιληφθούν τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας. Τέλος, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες.

_____________

ΜΑΚ/ΣΧ