Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2024 17:46

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, το σχέδιο «Αμάλθεια» και την Οικονομία

Είναι θετική εξέλιξη ότι θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «θέλουμε τον ΓΓ να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ερωτηθείς αν αυτό εντάσσεται στις σκέψεις που του είχε αναφέρει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Να αναφέρω ότι όταν συναντήθηκα με τον ΓΓ των ΗΕ, μου είπε ότι μόλις είχε δημοσιοποιηθεί η συνάντησή μας, αμέσως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε και ο ίδιος να μεταβεί στις Βρυξέλλες, [για] να έχει συνάντηση με τον ΓΓ, και θεωρώ ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θα γίνει η συνάντηση.

Θεωρώ σημαντικό αυτό το γεγονός. Είναι θετική εξέλιξη ότι θα γίνει μια συνάντηση. Θέλουμε τον ΓΓ να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση προσφέρεται προς την κατεύθυνση που σας προανέφερα.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη συνάντηση ο κ. Τατάρ θα θέσει ωστόσο τα δικά του θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ. Βλέπουμε καθημερινά τις δηλώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά αυτή η προσπάθεια. Είπα και σήμερα σε μια συνάντηση που είχα με φοιτητές από την Ελλάδα ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου, και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν αυτό εντάσσεται στις εξελίξεις, στις οποίες είχε αναφερθεί ότι θα είχαμε εντός Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όχι, δεν έχει καμία σχέση. Αυτή είναι μια διαπίστωση, στην οποία όλοι συμφωνούμε, ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Από εκεί και πέρα, συζήτησα κάποιες συγκεκριμένες ιδέες με τον ΓΓ. Μοιράστηκε μαζί μου κάποιες από τις ιδέες που έχει, για να προχωρήσει η διαδικασία, ανταποκρίθηκα θετικά –μπορώ να το πω αυτό– και μακάρι να υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τουρκικής πλευράς.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πλησιάζει η λήξη της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ερωτηθείς αν έχει λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση με αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βρισκόμαστε σε συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Τράπεζα για ένα πολύ σημαντικό θέμα, τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και πώς να ενώσουμε δράσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στην Κεντρική Τράπεζα –επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο κ. Ηροδότου. Όταν ολοκληρωθεί η θητεία του θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.»

Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας Roberta Metsola στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έρχεται η κα Metsola, θα έχουμε συνάντηση την 1η Απριλίου το βράδυ και μετά δείπνο εργασίας.

Την επομένη, στη Λάρνακα, μου ζήτησε να δει από κοντά την όλη επιχείρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκεί θα κάνουμε δηλώσεις.

Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας της θα διοργανωθεί μια εκδήλωση με νέους, όπως κάνει σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι κάτι για το οποίο προσπαθούμε και εμείς μέσα από εκστρατείες και δράσεις που κάνουμε. Θεωρώ σημαντική, καθώς θα στείλει και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες, την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις εκλογές.»

Ερωτηθείς για τους τουρκικούς σχεδιασμούς για τη Γάζα και κατά πόσο θα επηρεάσουν το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα ήθελαν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν προβλήματα στη δική μας προσπάθεια. Μπορώ να σας πω ότι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν τη δική μας προσπάθεια.

Θέλω να θυμίσω κάτι, και είναι γι’ αυτό που ξεχωρίζει η δική μας προσπάθεια. Είναι μετά από 17 χρόνια που αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας για πλοία που φεύγουν από τον λιμένα Λάρνακας. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, διότι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει, στόχο έχει να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα. Είναι συνήθης συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτοί που μιλούν με την Τουρκία, αυτοί που έχουν σχέση με την Τουρκία προβαίνουν και σε σχετικές ενέργειες για το συγκεκριμένο γεγονός.»

Σε ερώτηση πότε θα φύγει το επόμενο πλοίο για τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι στο τελικό στάδιο, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν, αντιλαμβάνεστε. Το σημαντικό που κρατώ αυτή τη βδομάδα ήταν η συνάντηση που είχα με τους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Μου παρουσίασαν σχέδια και φωτογραφίες από την προσπάθεια τους για δημιουργία του προσωρινού λιμένα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Μαΐου, αλλά με διαβεβαίωσαν, βλέποντας την πρόοδο των εργασιών, ότι ενδεχομένως περί τις 15 Απριλίου να ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που επιτρέπει την  ευκολότερη πρόσβαση στη Γάζα και κατ’ επέκταση την αποστολή περισσότερης βοήθειας.»

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το συγκεκριμένο θέμα, μιας και είμαστε σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας.

Είμαστε σε μια προεκλογική εκστρατεία. Ξέρω πολύ καλά ότι τέτοιες δηλώσεις ακούγονται πολύ καλά στα αυτιά του κόσμου. Πρέπει την ίδια στιγμή όμως να σεβόμαστε και την κοινωνία που μας ακούει.

Αυτές οι ωραίες, ανέξοδες δηλώσεις που ακούω τις τελευταίες μέρες, στο τέλος της ημέρας εκείνον που υποτιμούν είναι τον ίδιο τον κυπριακό λαό. Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με τέτοιες ανεδαφικές προτάσεις.

Ακούω και πολλές εισηγήσεις, λες και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν οι Κυβερνήσεις, επικεφαλής των οποίων ήταν ηγέτες κομμάτων ή πρώην ηγέτες κομμάτων, και δεν έλαβαν αυτές τις αποφάσεις.

Είμαστε σε προεκλογική εκστρατεία. Ξέρω πολύ καλά το κομματικό, το πολιτικό σκηνικό, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σεβαστούμε πρώτα και πάνω από όλα τον κυπριακό λαό. Για αυτό είμαστε εδώ και είναι για τον λόγο που στο συγκεκριμένο θέμα της ακρίβειας – που είναι γεγονός δεν το υποτιμώ σε καμιά απολύτως περίπτωση –που λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα. Υπενθυμίζω δύο πακέτα μέτρων, πολλές κοινωνικές παροχές. Αλλά είναι μόνο μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, επιδοματική πολιτική, αύξηση των μισθών, ολιστική αντιμετώπιση του θέματος της ενέργειας που από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, [που θα αντιμετωπιστεί το θέμα]. Άρα επαναλαμβάνω, εγώ δίνω χέρι συνεργασίας σε όλους. Όποιοι έχουν προτάσεις, εισηγήσεις υλοποιήσιμες, είμαι έτοιμος να τις συζητήσω, πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τούτη η χώρα υπέφερε από λαϊκίστικες προσεγγίσεις, λαϊκίστικες πολιτικές, δεν θέλω καν να σκεφτώ αυτό που έγινε το 2012 να επαναληφθεί ποτέ στη χώρα μας». 

(ΡΜ/ΑΦ/NZ)