Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2018 17:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Δοράς

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για την τέλεση των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου της κοινότητας Δοράς. Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία και δράση του Κοινοτικού Συμβουλίου Δοράς και της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της κοινότητας, αλλά και στη γενικότερη προβολή πολιτιστικών και κοινωνικών πτυχών του τόπου.  

Πεποίθησή μου, είναι ότι οι πολιτιστικές ρίζες και οι δεσμοί με το παρελθόν και την ιστορία, αποτελούν για τον κάθε άνθρωπο αξία ανυπέρβλητη και ανεκτίμητη. Ο πολιτισμός μας καθρεφτίζει την ίδια μας την ταυτότητα και την υπόστασή μας. Η ίδια η λέξη αυτή εμπερικλείει στην ουσία αρχές και ιδανικά, συναισθήματα και σκέψεις, τα οποία έχουν τις καταβολές τους στα βάθη της ιστορίας, της παράδοσης, των τεχνών, των γραμμάτων, της ίδιας της ανθρώπινης φύσης.

Η κοινότητα Δοράς -η ιστορία της οποίας ανάγεται αιώνες πίσω, με αναφορές σε πηγές της Φραγκοκρατίας και της Βενετοκρατίας- αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα υπαίθριο μουσείο του πολιτισμού και της κοινωνίας. Ο φυσικός πλούτος της κοινότητας, οι τρεις εκκλησίες της, τα σπήλαια του Αγίου Ανδρονίκου, τα λοιπά γραφικά στοιχεία που διαθέτει ο τόπος, αλλά και τα ήθη και έθιμα που διατηρεί, συντελούν στο να καθίσταται ένα κομμάτι παράδοσης, ιστορίας και πολιτισμού.    

Με την εν λόγω πρωτοβουλία, λοιπόν, εγκαινιάζοντας αυτό το Πολιτιστικό Κέντρο, η κοινότητα Δοράς δίνει συνέχεια στην παράδοση, τον πολιτισμό, την ιστορία, παρέχοντας τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν στοιχεία, συνήθειες και έθιμα των προηγούμενων χρόνων και αιώνων, διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους δεσμούς με το παρελθόν του τόπου και των ανθρώπων του.

Η διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πρέπει να τάσσεται ως πρωταρχική υποχρέωση των κρατών, αλλά και των ίδιων των πολιτών κάθε χώρας. Κάθε αρχαία εκκλησία, κάθε έργο τέχνης, κάθε αντικείμενο, μνημείο, οικισμός, κάθε ειδώλιο, τοιχογραφία και ψηφιδωτό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αποτελεί στην ουσία, ηθικό χρέος για τον καθένα από εμάς να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην προστασία και τη φρούρηση των έργων του πολιτισμού. Η δημιουργία μουσείων, καθώς και η θέσπιση των κατάλληλων θεσμών και τεχνικών μέσων, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Απαραίτητη είναι, επίσης, η καλλιέργεια κουλτούρας, παιδείας και αισθήματος ευσυνειδησίας.

Συγχαίρω, λοιπόν, όλους όσοι συνέδραμαν στη δημιουργία του εν λόγω Πολιτιστικού Κέντρου και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

---------------------------

(ΜΓ/ΣΧ)