Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2024 13:43

Δήλωση Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου μετά τη συνάντησή της με την Πρέσβειρα του Λιβάνου για το μεταναστευτικό

Συνεχίζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις προσπάθειες και επαφές μας με στόχο να τροχοδρομηθούν και να εφαρμοστούν άμεσες λύσεις στην έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση είχα σήμερα συνάντηση με την πρέσβειρα του Λιβάνου κ. Claude El Hajal.

Το σοβαρότατο πρόβλημα του μεταναστευτικού, επαναλαμβάνουμε, δεν μπορεί να λυθεί με εύηχα συνθήματα, ανέφικτες προτάσεις και ακραίες συμπεριφορές, αλλά με σωστές πολιτικές, πειστικά επιχειρήματα και διεκδίκηση της αναγκαίας ευρωπαϊκής συνδρομής.

Σημείο αναφοράς είναι η διακρατική συμφωνία των επιστροφών με τον Λίβανο, η οποία επαναβεβαιώθηκε το 2020 στο πλαίσιο της καλής συνεννόησης και συνεργασίας σε κρίσιμα ζητήματα. Κατανοούμε την δύσκολη πολιτική κατάσταση στον Λίβανο, όμως πρέπει να θυμήσουμε ότι είμαστε μία χώρα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και κατοχής, με σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση πόσο μάλλον να έχουμε να διαχειριστούμε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα παράτυπων/παράνομων μεταναστών.

Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει με πολιτικά διαβήματα αφενός την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας και αφετέρου ως Κύπρος να ασκήσουμε πίεση μέσα και από την ιδιότητα μας ως κράτος - μέλος της ΕΕ και να μεσολαβήσουμε ούτως ώστε να παρέμβει η ΕΕ για να μπορέσει ο Λίβανος να διαχειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ειδικά στα θέματα ενίσχυσης των περιπολιών επι της θαλάσσης, είμαι ενήμερη ότι έγινε η αγορά συγκεκριμένων σκαφών και θα πρέπει η κυβέρνηση να μας ενημερώσει που βρίσκεται το ζήτημα και πώς μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Την ίδια ώρα επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε επισταμένα ότι θα πρέπει άμεσα να αρθεί το ιδιαίτερο καθεστώς της αυτόματης νομικής προστασίας που έχουν οι Σύριοι μετανάστες, γεγονός που ασκεί πίεση και στον Λίβανο.

Έχω ενημερώσει την Πρέσβειρα ότι προβαίνουμε σε συγκεκριμένα διαβήματα και διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση επανεξέταση του νομικού καθεστώτος της Συρίας, έτσι ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές τόσο προς τον Λίβανο όσο και προς την Κύπρο.

Σήμερα ετοιμάζω σχετική επιστολή - διάβημα προς τους ομολόγους μου και εξετάζουμε και αριθμό άλλων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)