Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-06-2024 11:21

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη με τίτλο «Η Κύπρος του Χαμπή» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης»

«Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος». Τολμώντας να επιχειρήσω να συνεχίσω τον ποιητικό ειρμό του Οδυσσέα Ελύτη, θα έλεγα ότι το δικό μας βουνό, το Τρόοδος, σηκώνει εκείνο όλους εμάς στους ώμους του, αποτελώντας έναν μοναδικής εθνικής σημασίας πόρο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.    

Είναι και για αυτόν τον λόγο που με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους· ο κατεξοχήν φορέας προβολής της ιστορίας και της ξεχωριστής πολιτισμικής φυσιογνωμίας της ορεινής Κύπρου. Η χαρά μου πηγάζει από το γεγονός ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας χαράκτη, Χαμπή Τσαγγάρη, τον καλλιτέχνη που έταξε τη ζωή του στον αγώνα διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.

Στα χέρια του Χαμπή, μύθοι και παραδόσεις του τόπου μας παίρνουν σάρκα και οστά, για να γίνουν πηγή γνώσης, αλλά και αυτογνωσίας. Ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη, του Μιχάλη Πασιαρδή ντύνονται με ζείδωρες, συναρπαστικές εικόνες, δίνοντας οπτικό σχήμα και χειροπιαστή μορφή στον Λόγο.

Χάρις στην ακούραστη δράση του, ο Χαμπής συμβάλλει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων μας, αφού από το 1995 προσφέρει κάθε καλοκαίρι, στην Κοινότητα Πλατανίσκιας Λεμεσού, δωρεάν μαθήματα χαρακτικής εις μνήμη του δασκάλου του, του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Τάσσου. Εκεί, στα Πλατανίσκια, ίδρυσε, το 2008, και το «Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή», μια κιβωτό θησαυρών της παγκόσμιας χαρακτικής τέχνης, καθώς διαθέτει στις συλλογές του έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.    

Φίλες και Φίλοι,

Το πολυσχιδές έργο του Χαμπή αναγνωρίζεται και εκτιμάται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2023 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra στην κατηγορία «Υπέρμαχοι Κληρονομιάς», ακριβώς γιατί οι προσπάθειες του Χαμπή κατορθώνουν να ευαισθητοποιήσουν ένα ευρύτατο κοινό, ένα κοινό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθιστώντας το κοινωνό της κυπριακής πολιτιστικής παράδοσης, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. 

Και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, μια εκ των βασικών αρχών της Κυβέρνησης, πάνω στην οποία εδράζεται και ο συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού, είναι ότι ο πολιτισμός μας μπορεί να καταστεί καταλύτης αλλαγής και κινητήριος δύναμη ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής ευημερίας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε ουσιαστικά κάθε προσπάθεια, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση, εξέλιξη και προώθηση των παραδοσιακών τεχνών στον τόπο μας, πόσω μάλλον όταν η συνολική προσφορά ενός καλλιτέχνη, όπως του Χαμπή, συμβάλλει στην πρόοδο, την οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Έχω την αίσθηση ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος χώρος για την παρουσίαση της αναδρομικής έκθεσης του Χαμπή Τσαγγάρη από τον χώρο που μας φιλοξενεί σήμερα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης», εδώ στις Πλάτρες. Εδώ, «Η Κύπρος του Χαμπή» αποδεικνύει περίτρανα ότι στον τόπο μας το θαύμα εξακολουθεί να λειτουργεί, όπως πιστοποιούσε κάποτε ο ίδιος ο Σεφέρης.

Με τις σκέψεις αυτές, συγχαίρω θερμά το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους για την πολύτιμη πρωτοβουλία, την αγαπητή μου Σούλα Ζαβού, να διοργανωθεί αυτή η αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη.

Κλείνω, ευχαριστώντας βαθιά τον ίδιο τον Χαμπή για όλα όσα μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια και να του ευχηθώ πολλά ακόμη έτη δημιουργικής πορείας.   

Σας ευχαριστώ πολύ.

(ΜΣ/ΝΓιαν)