Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2018 09:15

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Φικάρδου, χθες

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί μας σε ένα Φεστιβάλ που είναι συνώνυμο με την Κυπριακή παράδοση. Ένα φεστιβάλ που αποθεώνει την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση του τόπου μας, ταξιδεύοντας μας πίσω στο χρόνο μέσω μιας μαγευτικής περιήγησης στα πανέμορφα μονοπάτια της ιστορίας μας.

Το Φεστιβάλ Παράδοσης Φικάρδου, πραγματοποιείται φέτος για 6η συνεχή χρονιά και καλεί όλους μας να «κλείσουμε τα μάτια κι όταν τα ανοίξουμε να βρεθούμε σε μια άλλη εποχή, σ' έναν άλλο αιώνα, σε μια Κύπρο πιο αγνή, πιο ζεστή, πιο φιλική».

Μερικές από τις δραστηριότητες που θα απολαύσουμε στο Φεστιβάλ παράδοσης είναι η παρασκευή κρασιού στο Ληνό και η παρασκευή διάφορων παραδοσιακών εδεσμάτων όπως κρασί, ζιβανία, ππαλουζέ, τραχανά και ζεστό ψωμάκι. Θα ζήσουμε επίσης από κοντά τον τρόπο κατασκευής διάφορων χειροτεχνημάτων και υφαντών στον αργαλειό και θα δούμε πώς φτιάχνονται τα πήλινα αγγεία με τον τροχό αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Φικάρδου, τους απόδημους κατοίκους της κοινότητας αλλά και τους δεκάδες εθελοντές που εργάστηκαν με πολύ ζήλο και αγάπη για την διοργάνωση του φεστιβάλ. Η αξιέπαινη προσπάθεια σας για την προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ως ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης μας για το έργο που επιτελείτε σε ότι αφορά την διατήρηση και προώθηση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε όπως συνεισφέρει το ποσό των €1.000 για τη σημερινή σας εκδήλωση.

Φίλες και φίλοι,

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αποτελούν το συνδετικό κρίκο που μας κρατά σφικτά δεμένους μεταξύ μας αλλά και με τις ρίζες μας και τις πολιτιστικές μας καταβολές. Η επιστροφή στη γενέθλια γη, το συναπάντημα με πρόσωπα και χώρους με τα οποία μας συνδέουν εμπειρίες και γεγονότα, αναμφίβολα κρατούν συμπαγές και άρρηκτα δεμένο το κοινωνικό πλαίσιο, που το χαρακτηρίζουν οι ακατάλυτες αρχές και αξίες του λαού μας από τις οποίες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποκοπούμε. Στέλνουν επίσης στη νεολαία το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η παράδοση και ο πολιτισμός του τόπου μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες στη ψυχή των κατοίκων του τόπου μας.

Επιθυμώ επί της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι το κράτος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η φυσιογνωμία των κοινοτήτων της υπαίθρου, αλλά και η πολιτιστική τους ταυτότητα.

Το Φικάρδου, άλλωστε, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός παραδοσιακού ορεινού οικισμού που έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία και την αρχιτεκτονική του 18ου -19ου αιώνα καθώς και το φυσικό της περιβάλλον. Η αισθητική ποιότητα του Φικάρδου έγκειται στην αυθεντικότητα του, που το κάνει μοναδικό στο είδος του και Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς παγκόσμιας εμβέλειας.

Η απλή αρχιτεκτονική του χωριού που χαρακτηρίζεται από τη χρήση τοπικών υλικών, τους λιτούς όγκους των σπιτιών και την προσαρμογή τους στο ανάγλυφο του εδάφους, κάνει το Φικάρδου ένα οικισμό σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Το Φικάρδου είναι από τα καλύτερα παραδείγματα πολιτιστικού τοπίου, όπου η ανθρώπινη επέμβαση δένεται και γίνεται ένα με το περιβάλλον.

Η διατήρηση και προστασία του Φικάρδου και του τοπίου που το περιβάλλει, αποτελούν προτεραιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατ΄ επέκταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού ολόκληρος ο οικισμός, ο οποίος αναστηλώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι κηρυγμένος σε Αρχαίο Μνημείο Δεύτερου Πίνακα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά τους διοργανωτές της όμορφης αυτής εκδήλωσης και να ευχηθώ σε όλους να απολαύσουν μια υπέροχη παραδοσιακή ημέρα.