Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2024 16:35

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη του Λιβάνου στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη του Λιβάνου στην Κύπρο κ. Claude El Hajal. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις από τον Λίβανο προς την Κύπρο. 

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει κατανόηση για τη δύσκολη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, η Πρόεδρος της Βουλής  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της φίλης χώρας για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Κύπρο, αλλά και την επιβεβλημένη ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Λίβανο για την αναχαίτιση των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών από τις ακτές του. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία για την όξυνση των μεταναστευτικών πιέσεων, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.  

Η Κύπρος, τόνισε η κ. Δημητρίου, υφίσταται τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της από την Τουρκία και έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της, δεχόμενη τους περισσότερους κατά κεφαλήν παράτυπους μετανάστες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι επείγει η σύναψη ανάλογης συμφωνίας ΕΕ-Λιβάνου, κατά το παράδειγμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο, καθώς και η επαναξιολόγηση περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς ζώνες και, συνακόλουθα, του καθεστώτος των Σύρων που φθάνουν στην Κύπρο. 

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την πρόθεσή της να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ώστε να σταλούν ισχυρά μηνύματα, τα οποία να οδηγήσουν, όπως ανέφερε, σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τόσο σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Λίβανο για την από κοινού διαχείριση της πρόκλησης αυτής όσο και την ανάληψη ενεργότερης δράσης στο επίπεδο της ΕΕ και των ευρωπαίων εταίρων μας.

Η El Hajal ανέφερε ότι, τόσο ο Λίβανος όσο και Κύπρος είναι θύματα αυτής της κρίσης, δεχόμενες δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις στο έδαφος τους.  Επείγει, τόνισε, η άμεση παροχή περισσότερης στήριξης από την ΕΕ στον Λίβανο και προς τούτο στηριζόμαστε στη συνδρομή της Κύπρου, ως κράτους μέλους της ΕΕ.  

Υπογραμμίστηκε, τέλος, η σημασία εντατικοποίησης των προσπαθειών για καταπολέμηση της δράσης των οργανωμένων δικτύων διακινητών παράτυπων μεταναστών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)