Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2024 09:37

Οδηγία υπ. αρ. 1/2024 της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τη δημοσίευση στοιχείων και φωτογραφιών ελλειπόντων παιδιών

Εισαγωγή

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές όπου η Αστυνομία δημοσιεύει ανακοινώσεις και φωτογραφίες ελλειπόντων παιδιών, όταν αυτά ανευρίσκονται, τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των παιδιών παραμένουν αναρτημένες σε ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Σκοπός

Η παρούσα Οδηγία απευθύνεται προς την Αστυνομία και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με σκοπό την καλύτερη προστασία των παιδιών και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας που είχα με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Νομικό πλαίσιο

Η παρούσα Οδηγία εκδίδεται δυνάμει του Άρθρου 57(1)(γ) του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, το οποίο προβλέπει ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει καθήκον να «προωθεί την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων επεξεργασίας και των εκτελούντων την επεξεργασία σχετικά με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού».

Μέτρα προστασίας

Όταν ένα παιδί ανευρίσκεται και δεν υφίσταται πλέον λόγος να συνεχίζει η δημοσίευση του ονόματος και της φωτογραφίας του, η Αστυνομία πρέπει να αφαιρεί τη σχετική ανάρτησή της και να καλεί τα ΜΜΕ με Ανακοίνωσή της να διαγράψουν ή να σκιάσουν τα στοιχεία του παιδιού.

Όταν η Αστυνομία αναρτά ανακοίνωση για ελλείπον παιδί, τα ΜΜΕ πρέπει να αποφεύγουν να την «κατεβάζουν» και να την αναδημοσιεύουν. Θα πρέπει να αναδημοσιεύουν μόνο τον σύνδεσμο (link) της αρχικής ανακοίνωσης, ούτως ώστε όταν το παιδί ανευρεθεί και η Αστυνομία αφαιρέσει την αρχική ανακοίνωση, αυτή να διαγράφεται αυτόματα από τις ιστοσελίδες όπου αναδημοσιεύθηκε.

Τόσο η Αστυνομία όσο και τα ΜΜΕ πρέπει να ενεργούν αμέσως μετά την εύρεση του παιδιού.

Τόσο η Αστυνομία όσο και τα ΜΜΕ πρέπει να ελέγξουν προηγούμενες αναρτήσεις τους, για να διασφαλίσουν ότι δεν συνεχίζει η δημοσίευση στοιχείων παιδιών που έχουν ανευρεθεί.

Για τους τρόπους αποτελεσματικής συνεργασίας της Αστυνομίας και των ΜΜΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας Οδηγίας, το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας θα πρέπει να στείλει σχετική εγκύκλιο στα ΜΜΕ.

(ΜΣ/ΕΠ)