Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2018 09:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στο 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω απόψε χαιρετισμό στο 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηένου.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι για τον λαό της πατρίδας μας, η διατροφή δεν είναι μια απλή κατανάλωση τροφής, αλλά ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών, κοινωνικών δράσεων και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Πρόκειται για μια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά, γεμάτη μνήμες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις.

Στο σημερινό Φεστιβάλ, στόχος του οποίου είναι ακριβώς η προβολή και η ανάδειξη των αθηενίτικων προϊόντων και η διάδοση της παράδοσης της πατρίδας μας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στην ετοιμασία των προϊόντων αυτών αλλά και να δοκιμάσουν τη διατροφική τους απόλαυση. Το χαλλούμι, τα λουκούμια του γάμου, το πουργούρι, ο τραχανάς, οι ξηροί καρποί, το οφτό κλέφτικο και το γνωστό σε όλους αθηενίτικο ψωμί, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα της Αθηένου που προβάλλονται σήμερα εδώ. Μάλιστα, η αθηενίτικη αρτοποιία, έχει μόλις πρόσφατα ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Πέραν των πιο πάνω, το Φεστιβάλ επιδιώκει να συμβάλει και στην προβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία και αξία της συμμετοχής της γυναίκας σε όλων των ειδών τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνεται στην Κύπρια αγρότισσα, την οποία τιμούμε σε λίγες μέρες, όπως κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου. Η αγρότισσα της Κύπρου, είτε ως ηγετικό στέλεχός μιας γεωργοκτηνοτροφικής επιχείρησης είτε ως απλό ενεργό μέλος της, συνεισφέρει καθοριστικά στην αγροτική οικονομία του τόπου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην πρόοδο των κατοίκων της, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Φίλες και φίλοι,

Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου και η πρόοδος και ευημερία του κόσμου της υπαίθρου, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, διαθέτοντας, μέσω του, πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων και άλλα εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις.

Πριν κλείσω τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, θα ήταν παράλειψη, υπό την ιδιότητά μου και ως Υπουργού Περιβάλλοντος, να μην εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη βράβευση του Δήμου Αθηένου με το «Παγκύπριο Βραβείο Πράσινη Πόλη και Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου» για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του περσινού, 1ου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων. Το βραβείο αυτό, απονέμεται σε τοπικές Αρχές που αναπτύσσουν φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές και συμβάλλουν με ποικίλες δράσεις στη βιώσιμη ανάπτυξή του. Η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση του και η ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών προς όφελος της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής και της βιοποικιλότητας, είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμο Αθηένου, τόσο για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το 2ο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων όσο και για τη γενικότερη δράση του και τις πρωτοβουλίες που συνεχώς αναλαμβάνει για την πρόοδο και ανάπτυξη της ημικατεχόμενης αυτής κωμόπολης. Να είστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντα αρωγός στη δύσκολη και επίπονη αυτή προσπάθεια. Συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια και στους δεκάδες εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

(ΜΑΚ)