Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2024 12:10

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην τελετή έναρξης της Πορείας Χριστοδούλας

Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να χαιρετίσω την έναρξη της Πορείας Χριστόδουλας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1976 εις μνήμη της Χριστοδούλας Τοφινή Ζέμπασιη.

Η πορεία αυτή, που έχει καθιερωθεί από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης, προάγει αρχές και αξίες, όπως ο σεβασμός, ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια, η εθελοντική προσφορά και η ηθική συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Κύριος σκοπός της ετήσιας αυτής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου, καθώς και για τη στήριξη που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Πορεία Χριστοδούλας είναι ίσως η πολυτιμότερη δραστηριότητα στήριξης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, αφού ενισχύει σε σημαντικό βαθμό κάθε χρόνο τους οικονομικούς πόρους του Συνδέσμου. Μέσω του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα», ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος προσφέρει στους ασθενείς και στις οικογένειές τους παρηγορητική φροντίδα.

Η Αροδαφνούσα είναι ένα σύγχρονο αναρρωτήριο, που πέραν της ανακουφιστικής φροντίδας, προσφέρει διάφορα προγράμματα επανένταξης. Τα πλεονεκτήματα αυτής της φροντίδας είναι αξιοσημείωτα, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν ποιότητα και παράταση ζωής.

Η ανάγκη για την εισαγωγή της ανακουφιστικής φροντίδας σε όλα τα στρατηγικά σχέδια, που αφορούν στα χρόνια νοσήματα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κύπρος, υιοθετώντας την προτεινόμενη δράση, αναθεώρησε το Στρατηγικό Σχέδιο Αντιμετώπισης για τον καρκίνο και περιέλαβε στους άξονές του την Ανακουφιστική Φροντίδα, ενώ παράλληλα προωθούνται ενέργειες για ανάπτυξη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες του καρκίνου. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας, που θα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση και την καλύτερη δυνατή βοήθεια, από την πρώιμη πρόληψη μέχρι τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα.

Επιπλέον, ετοιμάζεται από το Υπουργείο Υγείας το πλαίσιο νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς, με σκοπό την ένταξη τους στο ΓεΣΥ.

Φίλες και φίλοι,

Η πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, για να καλύψει αυτή την ανάγκη ως μια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο σημερινός πολίτης έχει την ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, να στηρίζεται και να στηρίζει τον συνάνθρωπό του.

Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες μας να στηρίξουν απλόχερα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, που με τη διαχρονική προσφορά του, συμπληρώνει το έργο της πολιτείας και προσφέρει στον πάσχοντα συμπολίτη μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΦ/ΜΣ)