Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2024 17:54

Διάλεξη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Λ. Σαββίδη σε τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης 

Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης αλλά και της προστασίας που τα δικαιώματα αυτά απολαμβάνουν στην κυπριακή έννομη τάξη και διεθνώς, ως εκ των ακρογωνιαίων λίθων του Κράτους Δικαίου, με παράλληλη αναφορά στις σημαντικές, για τη δημοκρατία, εξαιρέσεις όπου ο νομοθέτης μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στα δικαιώματα αυτά, ανέπτυξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης σε διάλεξή του σε τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου την Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη διάλεξη με θέμα: «Η κατοχύρωση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης σύμφωνα με το Άρθρο 19 του Συντάγματος», ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και την προστασία που απολαμβάνει στο Κυπριακό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναλύοντας παράλληλα σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στη διάλεξη καταδείχθηκε, μεταξύ άλλων, η θετική υποχρέωση του Κράτους να παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, αναλύθηκε το περιεχόμενο του δικαιώματος αυτού, όπως και η σύνδεσή του με άλλα συνταγματικά δικαιώματα.

Περαιτέρω, έγινε αναφορά στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης σε συνάρτηση με το Διαδίκτυο, την προστασία του Τύπου και των δημοσιογράφων, το δικαίωμα της πρόσβασης σε πληροφορίες, καθώς και στη σημασία που ο νομοθέτης δίδει στον περιορισμό δηλώσεων που αφορούν σε χειρισμό δικαστικών υποθέσεων και του συνταγματικού δικαιώματος του ατόμου σε δίκαιη δίκη. Περιορισμοί που σκοπό έχουν, αφενός, να αποφευχθεί οποιαδήποτε προκατάληψη ή πίεση από την κοινή γνώμη προς τα ενδιαφερόμενα μέρη και το δικαστήριο και, αφετέρου, να θωρακίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα θεσμικά όργανα απονομής της Δικαιοσύνης. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε επίσης αναφορά σε νομολογία όπου επεξηγείται με πιο τρόπο το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου δύναται να αξιολογηθεί έναντι άλλων συγκρουόμενων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το ακροατήριο υπήρξε τέλος στις εξαιρέσεις εκείνες όπου ο λόγος και η έκφραση δύναται να περιοριστούν με Νόμο, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο σε μια δημοκρατική κοινωνία και δη περιπτώσεις που αφορούν σε μισαλλόδοξο λόγο ή ρητορική μίσους, ή άπτονται θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας, την ασφάλεια του κράτους και την παρεμπόδιση αποκάλυψης απόρρητων πληροφοριών, και την φήμη και την υπόληψη τρίτων.

Η διάλεξη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας έγινε μετά από πρόσκληση του Τμήματος  Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

(ΜΛ/NZ/ΑΦ)