Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 13:53

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η επιθυμία της πλευράς μας είναι όπως η κα Holguín συνεχίσει την προσπάθεια της, που, με την απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους, να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το Κυπριακό κα Holguín πιθανό να καταθέσει προτάσεις που εκφεύγουν από το πλαίσιο λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όλοι, ο ΓΓ των ΗΕ, η κα Holguín, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) δεσμεύονται από τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ.    

Από εκεί και πέρα, στη βάση ενημέρωσης που έχουμε από την κα Holguín, θα υποβάλει την έκθεσή της στον ΓΓ των ΗΕ το πρώτο δεκαήμερο [του] Ιουλίου. Ο ΓΓ θα μελετήσει την έκθεση και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Άρα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Και, επαναλαμβάνω, το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι καθορισμένο από το ΣΑ των ΗΕ και δεν υπάρχει κάτι να διαπραγματευτούμε εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου.»

Ερωτηθείς αν για τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο τίθεται ζήτημα τάξης μετά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όχι. Μπορούμε να διαφωνούμε, να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας. Είχαμε μια πολύ πολιτισμένη συζήτηση. Διαφωνήσαμε σε κάποια θέματα. Εγώ άνοιξα το θέμα –θέλω να είμαι δίκαιος– και το άνοιξα λόγω των δηλώσεων που άκουσα από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ σε σχέση με το Μεταναστευτικό.»

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είχε ενημέρωση για τη συνάντηση της κας Holguín με τον κ. Tatar στο Λονδίνο και κληθείς επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις Tatar και του Προέδρου του ΣΑ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Είχα μια πρώτη ενημέρωση για τα διαμειφθέντα. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο ξεχωρίζει από τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από τον κ. Tatar.  

Για το δεύτερο, δεν γνωρίζω τον λόγο για τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο του ΣΑ, ήταν η πρώτη μέρα ανάληψης της Προεδρίας του ΣΑ από τη Ρωσία, εξ ου και έγινε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Ρώσο Μόνιμο Αντιπρόσωπο, γιατί η ενημέρωση του ΣΑ δεν έχει γίνει ακόμη.  

Άρα, να αναμένουμε την ενημέρωση, άτυπη ενημέρωση. Εμείς θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται ενημέρωση του ΣΑ, αφού είναι αυτό που καθορίζει και το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.»

Ερωτηθείς για το μέλλον της κας Holguín ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον ΓΓ. Η δική μας επιθυμία φυσικά και είναι να συνεχίσει την προσπάθειά της, παρά τις δυσκολίες, τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις προκλήσεις. Είναι δουλειά και εμείς θεωρούμε ότι αυτή η δουλειά μπορεί, αν υπάρξει κατάλληλη πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κα Ολγκίν θα παραδώσει την έκθεση της στις 10 Ιουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Tatar, με τις οποίες ζήτησε απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι οι γνωστές θέσεις του κ. Tatar, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Επεσήμανε ακόμη ότι «το απευθείας εμπόριο, οι απευθείας πτήσεις και οι απευθείας επαφές είναι το ίδιο με την κυριαρχική ισότητα, το ίδιο με τα δύο κράτη. Είναι η ίδια προσέγγιση με διαφορετικά ονόματα.»

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Tatar, με τις οποίες κατηγορεί την πλευρά μας ότι εργαλειοποιεί το θέμα του σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν πολιτικοποιούμε σε καμία απολύτως περίπτωση το θέμα. Όταν υπάρχει παραβίαση νομοθεσίας, παραβίαση ενός εκ των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην περιουσία, σίγουρα θα κινηθούμε, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το τερματικό στο Βασιλικό και αν με τη λύση της σύμβασης μπορεί να υπάρξουν οικονομικές αξιώσεις από την εταιρεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε επί διαιτησία και «δεν μπορώ να σχολιάσω ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη».  

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το έργο για μας είναι στρατηγικής σημασίας. Συζητούμε με την εταιρεία, δεν θέλω να το κρύψω ότι υπάρχουν κάποια θέματα, στα οποία έχουμε διαφορετική προσέγγιση, για κάποιες καθυστερήσεις που εμάς δεν μας ικανοποιούν. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας, για να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συζητούμε, έχουμε σχεδιασμό, έχουμε και πλάνο 1 και πλάνο 2, αναλόγως των εξελίξεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ επικρίνει την Κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Με όλο τον σεβασμό προς το ΑΚΕΛ και την ιστορικότητα του κόμματος της Αριστεράς, νομίζω όταν γίνονται τοποθετήσεις για την οικονομία πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί. Έχουμε όλοι δει ποια ήταν τα αποτελέσματα της διαχείρισης της οικονομίας και σίγουρα εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα.

Όλες οι αποφάσεις μας, που άπτονται της οικονομικής πολιτικής, [βασίζονται] στο ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη δημοσιονομική υπευθυνότητα  και στις συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η πολιτική, η οποία αναγνωρίζεται και μέσα από τις αναβαθμίσει των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, μάς επιτρέπει να κάνουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική, στοχευμένη, και όχι οριζόντια, προς όλους τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη να στηριχθούν από το κράτος και, την ίδια στιγμή, να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, και το αποδεικνύουμε, στα θέματα της Παιδείας και της Υγείας που για μας είναι πρωταρχικοί στόχοι.»

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)