Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 13:07

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα στην τελετή των διαβεβαίωσης νέων Αξιωματικών Τάξεως 2024

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης συγκεντρωθήκαμε σήμερα, εδώ, για την καθιερωμένη τελετή διαβεβαίωσης των νέων αξιωματικών, που αποφοίτησαν από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος.

Υποδεχόμαστε, σήμερα, επίσημα στην Εθνική Φρουρά τους Αξιωματικούς Τάξεως 2024, τους νέους ηγήτορες του στρατεύματος, τους νέους ανθυπολοχαγούς, σημαιοφόρους και ανθυποσμηναγούς.

Νέοι Αξιωματικοί,

Σας καμαρώσαμε πριν από λίγο να δίνετε τη νενομισμένη διαβεβαίωση πίστης προς την πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι οι οικογένειες, οι γονείς και οι οικείοι σας αισθάνονται, όπως και εσείς, υπερηφάνεια για την ένταξή σας στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, υπηρετώντας τον ιερό σκοπό της διασφάλισης της εδαφικής της ακεραιότητας και της προστασίας τους λαού μας. 

Το ίδιο έντονη και βαθιά υπερηφάνεια αισθανόμαστε και όλοι εμείς. Και αυτό γιατί, αφενός, η Εθνική Φρουρά αποκτά νέα στελέχη έτοιμα να συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμισή της, και, αφετέρου, γιατί η επιτυχία σας αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και τη δέσμευση που επιδείξατε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας. 

Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς την ιδιαίτερα απαιτητική φύση της εκπαίδευσης που παρακολουθήσατε. Μιας εκπαίδευσης, που πέραν της σωματικής και ψυχικής ενδυνάμωσης,  σας προσέφερε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση.

Ανήκετε πλέον στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς. Μια οικογένεια, την οποία καλείστε να υπηρετήσετε.  Αποτελείτε τους νέους θεματοφύλακες των αξιών και των ιδανικών μας.

Να θυμάστε σε κάθε στιγμή της σταδιοδρομίας σας ότι η επιτυχία δεν μπορεί να βασίζεται στην τύχη ή έστω στην καλή ανταπόκριση στα καθήκοντά σας, αλλά πάντα στην ορθοκρισία, τη διορατικότητα και, κυρίως, στη σκληρή δουλειά.

«Τους πόνους διώκειν, αφ’ ών τα μεγάλα και λαμπρά γίγνονται τοις ανθρώποις», μας διδάσκει ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος.

«Να επιδιώκεις τις προσπάθειες που απαιτούν κόπο. Αυτές που στο τέλος προσφέρουν τα μεγάλα και λαμπρά επιτεύγματα στους ανθρώπους».

Η ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση, που έχετε λάβει, σάς έχουν εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, ούτως ώστε να οικοδομήσετε σε γερά θεμέλια τη δική σας πορεία στην Εθνική Φρουρά.  Μη διστάσετε να μοχθήσετε.  Μη διστάσετε να αφιερώσετε χρόνο και κόπο, επιδιώκοντας να γίνετε καλύτεροι. Αντιμετωπίστε με σθένος και αποφασιστικότητα τις όποιες προκλήσεις.  Να έχετε το κεφάλι πάντα ψηλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον με αισιοδοξία.

Αξιοποιήστε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες. Θα κληθείτε να επιδείξετε αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα, αυτοέλεγχο και πειθαρχία. Μεταλαμπαδεύστε στους υφιστάμενούς σας τα υψηλά ιδανικά του ήθους, της φιλοπατρίας, της πίστης στο καθήκον, που αποκομίσατε κατά τη φοίτησή σας. Διδάξτε τους το αγνό στρατιωτικό πνεύμα και την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Απαιτήστε την πιστή τήρηση των κανόνων της πειθαρχίας και της ασφάλειας σε κάθε πτυχή της στρατιωτικής ζωής. Προσπαθήστε να μειώνετε τους κινδύνους του απρόβλεπτου, που πολλοί ονομάζουν τύχη. Στηριχθείτε στις ικανότητες και στη δημιουργικότητα του έμψυχου δυναμικού μας.  

Νέοι Αξιωματικοί,

Η Εθνική Φρουρά, έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της και μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή του 1974, με την κατοχή να υφίσταται, έχει αναλάβει έναν νέο πολυδιάστατο ρόλο. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα.

Εκσυγχρονίζουμε, ενισχύουμε και βελτιώνουμε την Εθνική Φρουρά με στόχο να την καταστήσουμε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο, ευέλικτο και  αποτελεσματικό στρατό, ικανό να προασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και να ανταποκρίνεται πλήρως έναντι σύγχρονων ασύμμετρων απειλών.

Μέσα από την υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος και άλλες καινοτόμες αλλαγές επιδιώκουμε την ενίσχυση της μαχητικής μας ισχύος και της αποτρεπτικής μας ικανότητας.

Δεν λησμονούμε ότι η γνώση του παρελθόντος αποτελεί τον δείκτη που επισημαίνει την πορεία που πρέπει για να ακολουθήσουμε, για να οδηγηθούμε στο μέλλον που επιθυμούμε για την πατρίδα και τον λαό μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία και εσείς θα κληθείτε να προσφέρετε πολλά, να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό σας, αρωγοί και συμπαραστάτες. Είμαι βέβαιος, ότι θα ικανοποιήσετε τις προσδοκίες της πολιτείας και θα ανταποκριθείτε πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής σας.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, επίσημα, για ακόμη μια φορά, στην οικογένεια της Εθνικής Φρουρά, και εύχομαι σε όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και καλή και παραγωγική επαγγελματική σταδιοδρομία.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΣ/ΝΓιαν)