Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 14:03

Υιοθέτηση Επιπρόσθετου Ψηφίσματος κας Ε. Χαραλαμπίδου

Συνεχίζονται σήμερα στο Βουκουρέστι για τέταρτη μέρα οι εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Επιστήμης και Τεχνολογίας, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία Επιπρόσθετο Ψήφισμα της κας Χαραλαμπίδου με θέμα «Αποτροπή χρήσης της διαφθοράς ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», το οποίο θα περιληφθεί στην Τελική Διακήρυξη της Συνόδου.

Στο Ψήφισμα σημειώνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η διαφθορά να αποτελέσει εργαλείο εξωτερικής πολιτικής εκεί όπου επικρατεί διαφθορά υψηλών κρατικών αξιωματούχων (grand corruption) και «αιχμαλωσία του κράτους» (state capture) καθώς οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο των νομοθετικών και ρυθμιστικών εξουσιών, καθώς και του δικαστικού συστήματος ώστε να καταστείλουν τις ανεξάρτητες προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών και των Μέσων Ενημέρωσης για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της διαφθοράς, για να νομιμοποιήσουν τις δραστηριότητές τους και να αποδυναμώσουν τις όποιες δυνατότητες λογοδοσίας και διαφάνειας.

Υποστηρίζοντας το Επιπρόσθετο Ψήφισμα η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η διαφθορά μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στα χέρια κακόβουλων παραγόντων, ιδιαίτερα όπου επικρατούν συνθήκες στρατηγικής εξάρτησης. Προειδοποίησε δε ότι βασικοί τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια διατρέχουν μεγαλύτερους κίνδυνους παρεμβάσεων με σκοπό την επίτευξη ελέγχου καίριων αποφάσεων των κρατών.

Επιπλέον η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι η διαφθορά απειλεί και την αποτελεσματικότητα της παροχής αναπτυξιακής ή άλλου τύπου διεθνούς βοήθειας. Σημείωσε ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι διεθνής βοήθεια που αφορά σε οπλικά συστήματα έχει καταλήξει στη μαύρη αγορά. Η οικονομική βοήθεια δε, μπορεί να καταλήξει στα χέρια διεφθαρμένων προσώπων οι οποίοι πλουτίζουν σε βάρος του κράτους τους και των πολιτών του, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου.

Ως εκ τούτου, τόνισε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί εποπτείας ώστε να εγγυηθούμε ότι η αναπτυξιακή ή άλλη βοήθεια καταλήγει εκεί όπου είναι αναγκαία και έχει τη μέγιστη δυνατή συνεισφορά. Υπογράμμισε δε ότι οι διεθνείς οργανισμοί ή άλλοι δωρητές που παρέχουν τέτοιου είδους βοήθεια, πρέπει να αναπτύξουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που να αποτρέπουν καταχρήσεις.

Εξάλλου, σε διμερή συνάντηση της κας Χαραλαμπίδου υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τον Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ Πρέσβη Bakyt Dzhusupov υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία ανάληψης περαιτέρω κοινών δράσεων. Ο κ. Dzhusupov αναφέρθηκε σε δραστηριότητες του Γραφείου του ιδίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας με τα Εθνικά Κοινοβούλια και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Επιπλέον ανταλλάγηκαν απόψεις για τη σημασία περαιτέρω διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)