Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2024 15:11

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην εκδήλωση Δενδροφύτευσης που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Χανδριών σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα Χανδριών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω τη σημερινή εθελοντική δενδροφύτευση, μια δράση που αντικατοπτρίζει τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και «φυτεύει» σπόρους ελπίδας για το μέλλον του τόπου και του πλανήτη μας.

Δράσεις όπως είναι η εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Χανδριών σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα Χανδριών, αναδεικνύουν τη δύναμη της ενεργούς συμμετοχής στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου κόσμου, φέρνοντας μας ένα βήμα πιο κοντά σε μια πιο πράσινη και δίκαιη κοινωνία.

Η δενδροφύτευση είναι μια ουσιαστική περιβαλλοντική πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη, που επηρεάζει την υγεία, την οικονομία και την ευημερία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τα δέντρα, ως οι πνεύμονες της Γης, μέσω της φωτοσύνθεσης απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, προσφέροντας αντιστάθμιση στις εκπομπές αερίων που οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρέχουν επίσης καταφύγιο και τροφή σε πολλά είδη άγριας ζωής, συμβάλλουν στην εδαφική σταθερότητα και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και του νερού μας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουμε όλοι μας, ο καθένας με το δικό τρόπο, με τελικό σκοπό να  δημιουργήσουμε για μάς και τις επερχόμενες γενεές ένα καλύτερο, υγιέστερο και απαλλαγμένο από διάφορους ρυπαντές φυσικό περιβάλλον.

Επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα», το οποίο έχει εξαγγελθεί τον περασμένο Οκτώβριο από το Υπουργείο μας και υλοποιήθηκε με επιτυχία από το Τμήμα Δασών για πέμπτη συνεχή χρονιά. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στα οργανωμένα σύνολα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Η αποψίλωση των δασών και η ανεξέλεγκτη χρήση αυτού του φυσικού πόρου έχουν οδηγήσει σε μια ανησυχητική μείωση του αριθμού των δέντρων παγκοσμίως. Παράλληλα, η κλιματική κρίση έχει επιδεινώσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη των δασών, με αυξημένες θερμοκρασίες, ξηρασία και συχνότερες και μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες καταστρέφουν κάθε χρόνο τεράστιες εκτάσεις δασών.

Η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Είναι για αυτόν τον λόγο που ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε δράσεις όπως η σημερινή και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό οι καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Κύριες και κύριοι,

Ένα υγιές περιβάλλον αποτελεί τον κρίσιμο πυλώνα για την υποστήριξη μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας ισότιμης κοινωνίας. Είναι σαφές ότι η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένας ιδανικός στόχος, αλλά μια ουσιαστική αναγκαιότητα για την επιβίωση και την ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας. Ο επιτυχής σχεδιασμός και υλοποίηση αειφόρων πολιτικών απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και τη συνειδητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην προσπάθεια αυτή, οι τοπικές αρχές κατέχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Μέσα από την υλοποίηση πρωτοβουλιών, όπως η σημερινή δράση, συμβάλλουν αποφασιστικά στην προώθηση της αειφορίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας.

Γι’ αυτό, αγαπητοί, καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χανδριών για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της απαιτούμενης δράσης για την επίτευξη της βιωσιμότητας και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Συγχαρητήρια επίσης και στα οργανωμένα σύνολα Χανδριών για τη στήριξη και συμμετοχή τους.

Αυτή προσπάθεια που γίνεται, για να κάνουμε πράσινη την ύπαιθρό μας, τον τόπο μας, τον πλανήτη μας θα έχει πάντοτε αρωγό την Κυβέρνηση.

Είμαι βέβαιη ότι τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων θα συνεισφέρουν θετικά στην ορθολογιστική προσέγγιση και διαχείριση των δασών μας και του περιβάλλοντος ευρύτερα.

 

 

Σημ. Τον χαιρετισμό, εκ μέρους της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφώνησε ο Διευθυντής του Γραφείου της κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννης. 

(EΦυς)