Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 11:12

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρίστου Σενέκη ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέ  λευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι οι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οδηγείται σε ταχεία κλιμάκωση, επισημαίνοντας  ότι Ισραηλινοί πολίτες εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται συνεχώς, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο κ. Σενέκης εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για την όξυνση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, είναι ορατός ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις συνέπειες που υφίσταται η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Σενέκης επέκρινε την προτροπή του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, προς τις αρχές του Λιβάνου να επιτρέψουν τη μαζική ροή Σύρων πολιτών προς την Κύπρο, καθώς και τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε εναντίον της Κύπρου, ισχυριζόμενος τη δήθεν εμπλοκή της στον πόλεμο και την παροχή  διευκολύνσεων στο Ισραήλ. Απειλές, τις οποίες επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Χακάν Φιντάν, επισήμανε ο κ. Σενέκης.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισεότι η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου στην περιοχή, διευκολύνοντας, από τον περασμένο Οκτώβριο, την απομάκρυνση χιλιάδων ξένων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη και συμβάλλοντας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια». Διαβεβαίωσε δε ότι η Κύπρος δεν έχει καμία ανάμειξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και διατηρεί άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη.

Όποια και να είναι τα συμφέροντα πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς και την επιδίωξη να παρουσιαστεί η Κύπρος ως μέρος του προβλήματος στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στον στόχο της ειρήνης όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, κατέληξε ο κ. Σενέκης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)