Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 11:26

Συμμετοχή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες Ολομέλειας της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβαση του σε συνεδρία της Ολομέλειας με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, επισήμανε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κατέδειξε για άλλη μια φορά την αδυναμία του ΟΑΣΕ να δράσει για την υπεράσπιση των αρχών του. Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, επιδεινώνεται και αυτή την κρίσιμη στιγμή ο ΟΑΣΕ συνεχίζει να είναι διχασμένος και δεν είναι σε θέση να συμβάλει στις προσπάθειες διαλόγου και διαμεσολάβησης, για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης. 

Ο Κύπριος βουλευτής καταδίκασε έντονα τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και ταπεινωτικής μεταχείρισης των ομήρων της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα επέκρινε τη δυσανάλογη στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ, η οποία, όπως επισήμανε, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων σε πρωτοφανή κλίμακα. Έκανε δε ιδιαίτερη  αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καλούν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων και λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την παροχή ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. 

Ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι η επίτευξη μιας ειρηνικής, συνολικής και διαρκούς διευθέτησης, βασισμένης σε δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τα οποία θα συνυπάρχουν εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις προηγούμενες συμφωνίες, παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση.  Κάλεσε δε όλα τα μέρη να εργαστούν για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στην έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας. 

Αναφερόμενος στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολλάχ εναντίον της Κύπρου, ο κ. Χατζηγιάννη καταδίκασε έντονα τις οποιεσδήποτε εμπρηστικές δηλώσεις γίνονται με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση και αποσταθεροποίηση της περιοχής και τόνισε ότι η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέρος της κρίσης. Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννη, η Κύπρος αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της περιοχής. 

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη κάλεσε τα μέλη της ΚΣ ΟΑΣΕ, να στηρίξουν ενεργά τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή της επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο Λίβανο, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)