Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2018 14:49

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Κρήτη και το Κυπριακό

Στα θέματα που θα απασχολήσουν την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Κρήτη, αλλά και στα θέματα του Κυπριακού, αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αύριο, 10 Οκτωβρίου 2018 θα γίνει στην Κρήτη η 6η Σύνοδος Κορυφής στο πλαίσιο της Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, η μετανάστευση, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, θέματα ομογενών και διασποράς, θέματα που αφορούν την Τουρκία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Την Τριμερή θα απασχολήσει επίσης μια ανασκόπηση των υπό εξέλιξη έργων και των τριμερών τομέων συνεργασίας στην οικονομία, την τεχνολογία, στις πληροφορίες και επικοινωνίες, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα στην ημερήσια διάταξη θα είναι και το ζήτημα της δημιουργίας μιας Γραμματείας για την ενίσχυση του μηχανισμού συντονισμού και  υλοποίησης των εργασιών της τριμερούς συνεργασίας.

Ενδεχομένως να υπογραφούν αύριο μνημόνια και συμφωνίες, όπως για την καταπολέμηση της κλοπής, λαθραίας εκσκαφής, παράνομης εισαγωγής - εξαγωγής ή μεταφοράς αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεργασίας για την εκπαίδευση προσωπικού τελωνείων και άλλων διοικητικών θεμάτων, συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιώς – Λεμεσού – Πορτ Σάιντ, για εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, μνημόνιο μεταξύ αρμοδίων φορέων για προώθηση επενδύσεων και μνημόνιο μεταξύ μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων».

Κυπριακό

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος κάνοντας τη συνολική ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις επαφές που είχαν γίνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και με άλλους παράγοντες, αναφέρθηκε και στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που είναι ο δικός μας στόχος.

Συζητώντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επιδιώκοντας βεβαίως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν για τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης - εφόσον επικαλούμαστε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ως οδηγό το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης του στρατού για τα οποία αναμένεται από την Τουρκία να ανταποκριθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Ένα άλλο από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος που διαπραγματευόμαστε. Ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος.

Μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμη σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη υποβάλει πρόταση έναντι του αιτήματος για να υπάρχει μια θετική ψήφος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης. Η πρόταση του Προέδρου ήταν ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να προβλέπεται η δυνατότητα θετικής ψήφου εκεί όπου αποφάσεις προφανώς θα επηρεάζουν δυσμενώς τη μια από τις δύο κοινότητες ή Πολιτείες.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η πρόταση να γίνει ένας γενικότερος προβληματισμός με κριτήριο τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν θα προκαταλάβουμε ποια μπορεί να είναι η θέση της τουρκικής πλευράς όπως επίσης δεν θα προκαταλάβουμε τη θέση που ακούμε από την Άγκυρα για το θέμα της ασφάλειας, εγγυήσεων και παρουσίας στρατού».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτά τα θέματα έχουν απασχολήσει και τον Πρόεδρο και τους τεχνοκράτες συμβούλους του και όλη την ομάδα των διαπραγματεύσεων.

Είναι ζητήματα που πρέπει να τα προσδιορίσουμε, έχοντας μια συγκεκριμένη πλέον τακτική, στρατηγική, επιδιώξεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος στόχος βεβαίως παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον σκοπό αυτό περιμένουμε στο επόμενο διάστημα από τον Γενικό Γραμματέα την έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιου Ασφαλείας, αισιοδοξώντας και ευχόμενοι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι «η θέση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών και αντί να απαντάμε σε επικρίσεις, αυτή την ώρα το πραγματικά ωφέλιμο θα ήταν να υπάρξουν εισηγήσεις».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ είχε οποιαδήποτε άλλη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κα Λουτ ήταν παρούσα κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι «μια από τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει ο Πρόεδρος ήταν για μια διαμεσολαβητική διπλωματία την οποίαν θα μπορούσε – εισήγηση μας ήταν, οι αποφάσεις είναι του Γενικού Γραμματέα – να ασκήσει η κα Λουτ. Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πληροφορία αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για αυτή τη συνάντηση και δεν είναι ούτε σκόπιμο ούτε πρέπον αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε περισσότερες δηλώσεις». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)