Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-05-2024 20:43

Επετειακός χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη ενώπιον μαθητών και μαθητριών στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Είναι με αισθήματα περηφάνειας και χαράς που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο, για να γιορτάσουμε τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).   

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι αυτή την τόσο ξεχωριστή μέρα, τη μέρα που σηματοδοτεί την πιο σημαντική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεώς της το 1960, έχουμε τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στην Κύπρο την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αγαπητή φίλη Ursula, σε μια εκδήλωση, η οποία πέρα από εορταστική έχει ως επίκεντρο τη νέα γενιά, το αύριο της πατρίδας μας και της Ευρώπης. 

Αγαπητή Ursula, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την εδώ παρουσία σου, για την αποδοχή της πρόσκλησής μου, που την ερμηνεύω, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και ως ένδειξη της μεγάλης σημασίας που προσδίδεις στη νέα γενιά των Ευρωπαίων πολιτών ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκ μέρους της Πολιτείας, της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, σε καλωσορίζω στην Κύπρο. 

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας. Είναι το επιστέγασμα μιας κοινής, πολυετούς και επίπονης στρατηγικής επιδίωξης και διπλωματικής προσπάθειας με θετικότατες επιδράσεις στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας. 

Ήταν πριν ακριβώς 20 χρόνια, τέτοια μέρα, την 1η Μαΐου 2004, που η Κύπρος κατέστη ισότιμο, πλήρες και αναπόσπαστο μέλος μιας ισχυρής και ομονοούσας ομάδας κρατών. Μιας ομάδας κρατών με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, προασπιζόμενοι τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον πλουραλισμό. 

Αγαπητά μου παιδιά, γιορτάζουμε τη φετινή επέτειο με αισθήματα υπερηφάνειας, αισιοδοξίας, αλλά πολύ περισσότερο με αισθήματα χρέους και ευθύνης προς όλους εσάς, το μέλλον της Ευρώπης. 

Είμαστε περήφανοι γιατί η ένταξη μάς απέφερε τεράστια οφέλη σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καθημερινότητά μας στο εμπόριο, το επιχειρείν, τον τουρισμό, την υγεία, την αλιεία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία του τόπου μας, παντού. 

Με διακατέχουν αισθήματα αισιοδοξίας, γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε μέλη μιας ισχυρής οικογένειας και πόσα ακόμα μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργά μέλη της ΕΕ. 

Νιώθουμε αισθήματα χρέους και ευθύνης προς όλους εσάς, διότι γνωρίζουμε πως πρέπει να σας παραδώσουμε ένα αξιόπιστο και ενεργό κράτος μέλος, επανενωμένο, που θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πυρήνα των κέντρων λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες με ουσιαστικό λόγο και ρόλο. Ένα κράτος που να συνεχίζει να έχει εποικοδομητική συμβολή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών με απώτερο στόχο την περαιτέρω ολοκλήρωση. Για μια Ένωση ασφάλειας, με ξεκάθαρο γεωπολιτικό προσανατολισμό, με στρατηγικές επιδιώξεις και στρατηγική αυτονομία, ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις. 

Για αυτό σήμερα, αγαπητά μου παιδιά, θέλω να επικεντρωθώ σε όλους εσάς, στη νέα γενιά, όλους εσάς που αποτελείτε το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης και είστε η βασική μας έγνοια πίσω από κάθε μας απόφαση. 

Ειλικρινά θεωρώ πως ανάμεσα στα πολλά, στα πιο σημαντικά γνωρίσματα που συνεπάγεται η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος, είναι η ελευθερία και η δυνατότητα που παρέχεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, και ειδικά σε εσάς, τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς σπουδαστές και εργαζόμενους, να διακινηθούν ελεύθερα εντός της Ένωσης, να εγκατασταθούν, να σπουδάσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα επιθυμείτε. Όλα αυτά, αγαπητά μου παιδιά, δεν ήταν δεδομένα πριν την ένταξή μας στην ΕΕ. 

Την ίδια στιγμή, η ανταλλαγή εμπειριών, όπως επιτυγχάνεται μέσα από ποικίλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, νεανικές δράσεις και σχολικά προγράμματα, στα οποία η αγαπητή Ursula, με πράξεις και όχι με λόγια, έδωσε ιδιαίτερη ώθηση κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν συνοδεύονται μόνο με θετικά αποτελέσματα αποκλειστικά για εσάς. Το μεγαλύτερο κέρδος αφορά τα ίδια τα κράτη της Ένωσης, αφού η ενίσχυση της μαθησιακής κινητικότητας και η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των νέων, μεταξύ όλων εσάς, αποτελούν τη βάση για περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη αλληλοκατανόηση, σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και, κατ’ επέκταση, ισχυρότερη Ευρώπη. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το πρόγραμμα «Σχολείο – Πρεσβευτής», ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο συμμετέχουν πενήντα πέντε σχολεία της Κύπρου, τα οποία εκπροσωπείτε όλοι εσείς σήμερα εδώ. 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, έχουμε υποχρέωση, και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική, πιο ανταγωνιστική, με υψηλά πρότυπα ποιότητας ζωής. Μια πραγματική Ένωση πολιτών, που εδράζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πράσινη οικονομία, στην ψηφιοποίηση, στην καινοτομία, που να προωθεί στην πράξη τη νεανική επιχειρηματικότητα και να θέτει ως επίκεντρο της κάθε πολιτικής της τα συμφέροντα των πολιτών της. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι συνεχείς διαβουλεύσεις με τους νέους, η ενεργός συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς και η προώθηση της ενασχόλησής τους με τα κοινά αποτελούν τη βάση και το υπόβαθρο για να πετύχουμε τα όσα προανέφερα. Για αυτό σας καλώ, με αφορμή και το γεγονός ότι το 2024 έχει αποφασιστεί να είναι «Έτος Νεολαίας», αλλά πολύ περισσότερο λόγω της φετινής εικοστής επετείου από την ένταξή μας στην ΕΕ, να συμμετάσχετε μαζικά στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πραγματικά πιστεύω ότι η μαζική σας συμμετοχή, η μαζική συμμετοχή του κυπριακού λαού, θα είναι και ο καλύτερος εορτασμός των εικοσάχρονων της ένταξής μας. 

Ως Κύπριοι πολίτες, αισθανόμαστε περήφανοι που ανήκουμε στο πλέον επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης στον κόσμο. Ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε μέσα από τα αποκαΐδια δυο παγκοσμίων πολέμων με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας και έχει σήμερα κατορθώσει να εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον πλανήτη, με ένα βαθύτατα ισχυρό αξιακό σύστημα και ένα αδιαμφισβήτητο γεωστρατηγικό αποτύπωμα. 

Σε αυτό το πετυχημένο εγχείρημα ειρήνης επενδύουμε και εμείς για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και ΝΑΙ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στον τόπο μας μέσα από αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων, που θα επιφέρει εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. 

Μια τέτοια μέρα και με την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί για τη χώρα μας και τον κυπριακό λαό μέγιστη τιμή, εορτάζοντας και τιμώντας μια τόσο σημαντική επέτειο, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερους συνομιλητές από όλους εσάς, τους εκπροσώπους της νέας γενιάς, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. 

Εξάλλου, για όλους εσάς εργαζόμαστε με μοναδικό στόχο να πετύχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανθεκτική, ακόμα πιο ανταγωνιστική.

(ΡΜ/ΝΖ/ΓΣ)