Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 11:08

Ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέα Π. Λουκά στην εκδήλωση «Τιμή και Δόξα στους πεσόντες της Κυράς – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974»

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, απέραντης υπερηφάνειας και ξεχωριστής τιμής παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Αναπόφευκτα, φέτος, 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, η μνήμη όλων αμείλικτα κι αναπότρεπτα επιστρέφει ξανά με πόνο στα πιο οδυνηρά γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Έκτοτε η Τουρκία κατέχει περίπου το 40% των εδαφών μας, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη άξιων τέκνων της Κυράς, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Τιμούμε επίσης όσους κατοίκους της κοινότητας δολοφονήθηκαν βάρβαρα και απρόκλητα και αναπέμπουμε δέηση για διακρίβωση της τύχης δυο αγνοούμενων συμπατριωτών μας.

Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα είναι οι Χριστάκης Χριστοφή, Χαράλαμπος Θεολόγου, Κωστάκης Παμή, Κωνσταντίνος Κυπρής, Σάββας Κούλλουρος, Ανδρέας Παναγής και Ιωάννης Χαριλάου. Όλοι τους νέοι άνθρωποι, γεμάτοι όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον, Κάποιοι εξ αυτών άφησαν πίσω τους σύζυγο και μικρά παιδιά, ενώ άλλοι ακόμη αγνοούνται. Αξίζει να αναφέρω ότι αρκετοί από τους ήρωες που τιμώνται σήμερα είχαν αξιοσημείωτη προσφορά στον Αθλητικό Πνευματικό Όμιλο Κυράς (ΑΠΟΚ), είτε ως μέλη είτε ως αθλητές.

Όμως, δεν πρέπει επ' ουδενί να ξεχνάμε και τους πολίτες της Κυράς που δολοφονήθηκαν το 1974: τη Θεοδώρα Βασιλείου, τον Βασίλη Γεωργίου, τον Θεοτή Χριστοφή και τον Ανδρέα Τσαγγάρη. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η τύχη των πολιτών Γεώργιου Χριστοφή και Γεώργιου Ιωάννου ακόμη αγνοείται.

Ο Χριστάκης Χριστοφή, γιος της Παναγιώτας και του Σάββα Χριστοφή, γαλουχημένος από την εφηβεία του με τα ιδανικά της ελευθερίας και της φιλοπατρίας, εντάχθηκε στην Άλκιμο Νεολαία της ΕΟΚΑ. Το 1964 βρέθηκε στις μάχες της Τυλληρίας, για να υπηρετήσει την πατρίδα μας. Το 1974 εργαζόταν στις Τεχνικές Υπηρεσίες της CYTA. Τότε η CYTA, σε συνεννόηση με τον στρατό, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μεταβούν στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, για να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στον Κυπριακό Στρατό. Εν ώρα καθήκοντος, ο Χριστάκης Χριστοφή τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσματα όλμου.

Ο Χαράλαμπος Θεολόγου, γιος της Παναγιώτας και του Θεολόγου Τάμπα, μπήκε από τα 14 του στη βιοπάλη ως μαθητευόμενος κτίστης. Το 1964 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά ως καταδρομέας και έλαβε μέρος κι αυτός στις μάχες της Τυλληρίας. Δέκα χρόνια μετά, το 1974, ανταποκρινόμενος και πάλι στο κάλεσμα της πατρίδας, μετέβη με το Τάγμα του στην Κερύνεια, για να προστατεύσει τον Καραβά και τη Λάπηθο. Στις 6 Αυγούστου, εν μέσω εκεχειρίας, οι τουρκικές δυνάμεις τους περικύκλωσαν. Έπειτα από πολύωρες μάχες, εκτιμάται ότι ο Χαράλαμπος σκοτώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στη μάχη της Λαπήθου. Τα οστά του ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο Κωστάκης Παμή, γιος της Βασιλούς και του Ανδρέα Παμή, έκανε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά το 1973. Το 1974 μαζί με τους συμπολεμιστές του μετέβη στην Κερύνεια, για να προστατεύσει τον Καραβά και τη Λάπηθο. Εκτιμάται ότι έπεσε μαχόμενος το βράδυ της 6ης Αυγούστου στη μάχη της Λαπήθου. Τα οστά του βρέθηκαν έπειτα από 36 χρόνια σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο Κωνσταντίνος Κυπρή, γιος της Ευδοκίας και του Κυπρή Κωνσταντίνου, το 1974 κατετάγη ως έφεδρος στο 316ΤΠ με έδρα το Συριανοχώρι. Κατά τη δεύτερη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων προς την κωμόπολη της Μόρφου το Τάγμα του οπισθοχώρησε ατάκτως. Κρύφτηκε σε σπίτι συγγενή του στο Αγριδάκι, όπου οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού τον πρόδωσαν στους Τούρκους εισβολείς, όταν έγινε η κατάληψη του χωριού από τις δυνάμεις του Αττίλα. Συνελήφθη στις 16/08/1974 και η τύχη του αγνοείτο μέχρι το 2019. Τα οστά του βρέθηκαν μεταξύ των χωριών Αγριδάκι και Ζώδια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο Ανδρέας Παναγή, γιος της Παρασκευής και του Παναγή Κυριάκου, και ο Ιωάννης Χαριλάου, γιος της Περσεφόνης και του Χαρίλαου Σολέα, συμμετείχαν επίσης στη μάχη της Λαπήθου στις 6 Αυγούστου 1974. Δυστυχώς, όμως, έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.

Ο Σάββας Κούλλουρος, γιος της Μαριάννας και του Νικόλα Κούλλουρου, το 1974 κατετάγη ως έφεδρος σμηνίτης στα ραντάρ του Κορμακίτη. Στις αρχές Αυγούστου μετατέθηκε στην 420η Μονάδα Προστασίας Αεροδρομίου στον Άρωνα για την προστασία του αεροδρομίου της Τύμβου. Περίπου στα μέσα Αυγούστου έλαβε εντολή μαζί με έναν άλλο συνάδελφό του να πάνε σε περιπολία με στρατιωτικό όχημα στο αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο ήταν υπό την προστασία της Μονάδας του. Έκτοτε, η τύχη του αγνοείται.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας. Έχουμε χρέος να παραμείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό αποτελεί ορόσημο για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Θα ήθελα να τονίσω ότι η δική μας πλευρά θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Έχουμε ως όραμα μια Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της θα ζουν και θα αλληλοεπιδρούν μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα σέβεται και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Κυράς για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς επίσης και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Δράσεις και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φιλοπατρίας.

(ΝΓιαν/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα