Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2024 10:23

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών παρουσιάζει την εκδήλωση «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής»

Αθέατες πλευρές της ιστορίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής του 1974 έρχονται στο φως στην εκδήλωση «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, στις 11π.μ. στο Παλαιό Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας στον Προμαχώνα D’ Avila.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει Φωτογραφική Έκθεση με 26 φωτογραφίες του Αρχείου του ΓΤΠ και την επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας του ΓΤΠ με τίτλο «Επιχείρηση Μουσείο». Η ταινία, η οποία δημιουργήθηκε με τη συνεργασία και συμβολή του Υφυπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αποτελεί μια συγκλονιστική εξιστόρηση της γιγαντιαίας προσπάθειας διάσωσης των εκθεμάτων του Κυπριακού Μουσείου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης αυτούσια Φωτογραφική Έκθεση του ΓΤΠ παραγωγής 1975, όπως ταξίδευε τότε στο εξωτερικό στο πλαίσιο των δράσεων για τη Διαφώτιση του Κυπριακού, καθώς και συλλεκτική έκδοση του ΓΤΠ για την επέτειο των 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και κατοχής που αποτελείται από 110 φωτογραφίες από το αρχείο του ΓΤΠ.

Θα προβληθούν επίσης αναφορές Κύπριων καλλιτεχνών για το πώς επηρέασε η τουρκική εισβολή την καλλιτεχνική τους πορεία, όπως καταγράφηκαν στο πλαίσιο της παραγωγής του ΓΤΠ με τίτλο «Art in the City».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προσκαλέσει το κυπριακό και διεθνές κοινό σε μια ιστορική διαδρομή με οδηγό την τέχνη, υπενθυμίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοικτό.

Οι δράσεις προβολής της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή, που θα διοργανωθούν στην Κύπρο και το εξωτερικό, συντονίζονται από την  ad hoc επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό. Της επιτροπής προεδρεύει η Υφυπουργός Πολιτισμού και συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Διευθύντρια του ΓΤΠ, καθώς και εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Πολιτισμού, των Υπουργείων Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Εξωτερικών, Οικονομικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

(ΓΣ/ΕΠ)