Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2024 20:31

Ομιλία της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Αλίκης Στυλιανού στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Ειρηνική Συνύπαρξη» του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου

29 Μαΐου 2024, Πάρκο Ακρόπολης 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο, σε μια αληθινά όμορφη και σημαντική εκδήλωση.

Και θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο δρα Χρίστο Θεοδούλου και τα μέλη του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου για τη διοργάνωση του ετήσιου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ειρηνική Συνύπαρξη», αλλά και γενικότερα για το πολυδιάστατο έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι γεγονός πως αυτές οι δύο λέξεις, «ειρηνική συνύπαρξη», είναι ο μόνος δρόμος που έχει η ανθρωπότητα, για να βαδίσει στο αύριο.

Το είχε πει άλλωστε το 1945 ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν, προσφωνώντας τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: «Αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε μαζί στον πόλεμο, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί ειρηνικά». (If we do not want to die together in war, we must learn to live together in peace.)

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Απριλίου 1945. Ο παγκόσμιος χάρτης αιμορραγούσε. Πριν ακόμη ξεπεραστεί το τραύμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ακολούθησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Πόλεις ισοπεδώθηκαν. Ο πόνος ανείπωτος. Ο τρόμος πρωταγωνιστής.

Εκπρόσωποι 50 χωρών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, προκειμένου να εκπονήσουν το τελικό κείμενο που θα έθετε τα θεμέλια της διεθνούς συνεργασίας. Το κείμενο αυτό ήταν ο  Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το οριστικό κείμενο του Χάρτη υιοθετήθηκε στις 25 Ιουνίου 1945 και υπογράφτηκε την επόμενη μέρα στην παρουσία του τότε Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν. Τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε μόλις γεννηθεί.

Εμπνευσμένη από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έναν χρόνο μετά, το 1946 ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο από 22 Συνδέσμους Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA), η μοναδική παγκόσμια οργάνωση που έχει πρωταρχική αποστολή την υπεράσπιση των αρχών και σκοπών των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου, που σήμερα αποτελείται από περισσότερους από 100 εθνικούς Συνδέσμους Ηνωμένων Εθνών, δραστηριοποιείται για την άμεση και στοχευμένη παρέμβαση σε σημαντικά θέματα ανά τον κόσμο και βεβαίως στην Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Η δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήρθε, για να καλύψει την αδήριτη ανάγκη για την αποτροπή ενός άλλου, ενδεχομένως, μεγαλύτερου και πιο καταστροφικού πολέμου. Οι 51 ιδρυτικές χώρες δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών, την προώθηση της κοινωνικής προόδου και της αειφόρου ανάπτυξης, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τη διπλωματία και τον διάλογο στη βάση των αρχών της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Οκτώ σχεδόν δεκαετίες μετά, τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να εργάζονται για όλα αυτά. Ταυτόχρονα, όμως, επιτελούν ένα νέο έργο που δεν είχαν καν οραματιστεί οι ιδρυτές τους. Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, η δράση για το κλίμα, η προστασία των προσφύγων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η  παγκόσμια υγεία, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων και άλλα θεμελιώδη ζητήματα, με τα οποία ασχολείται, αγγίζουν την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Το εύρος δραστηριοτήτων του Οργανισμού επεκτείνεται διαρκώς, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις.

Σε αυτήν την ιστορία η Κύπρος μας διεκδικεί και κερδίζει τη θέση που της αναλογεί. Από την ίδρυσή της η Κυπριακή Δημοκρατία αναζήτησε τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1960 έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του και παραμένει σταθερός υποστηρικτής του διεθνούς νομικού πλαισίου που παρέχει και του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει στη διασφάλιση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία εναπόθεσε τις ελπίδες της στον Οργανισμό για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των διακηρυγμένων αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Μισό αιώνα μετά, δεν πάψαμε στιγμή να αξιώνουμε και να προσπαθούμε για την επανένωση της πατρίδας  μας, ώστε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές μας ελευθερίες σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος. 

Γνωρίζουμε όλοι πως η ελευθερία είναι δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα ευθύνη και υποχρέωση σεβασμού της ελευθερίας των άλλων.

Πλήρως προσηλωμένη στα ιδανικά που εκφράζει ο Οργανισμός, η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθετεί πολιτικές που διευκολύνουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κύπριων πολιτών.

Πρωτοβουλίες όπως το αποψινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες της Πολιτείας.

Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, εκφράζω ειλικρινή εκτίμηση για τις άοκνες προσπάθειές τους για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και ευημερίας στο νησί μας. Οι ετήσιες αυτές συναθροίσεις παρέχουν την ευκαιρία ενός παραγωγικού διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και της αποστολής μηνύματος αλληλεγγύης και κατανόησης.

Η κριτική σκέψη, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ικανότητα διαπραγμάτευσης και διαχείρισης των συγκρούσεων αποτελούν δεξιότητες απαραίτητες για τους σημερινούς και τους αυριανούς πολίτες. Ο πολιτισμικός πλούτος των διαφορετικών ομάδων σε μια κοινωνία συνιστά παράγοντα  κοινωνικής προόδου και προωθεί τους κοινούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς.

Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό ζούμε στη σκιά τρομακτικών συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες, προκαλώντας αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε ολόκληρο τον πλανήτη.  Ενώ στην εποχή μας παρουσιάζονται ισχυρές προκλήσεις, την ίδια ώρα παρουσιάζονται πολλές δίοδοι επικοινωνίας. Αρκεί να μάθουμε να ζούμε και να συνεργαζόμαστε με τους άλλους και να τους σεβόμαστε χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. 

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στο Φεστιβάλ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΣ/ΕΠ)