Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2024 16:44

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: H ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αλλά η λύση

H ισότητα των φύλων είναι θέμα εθνικού συμφέροντος, αφού όταν οι γυναίκες ενδυναμώνονται, η κοινωνία και η οικονομία ενισχύονται. Πρέπει να περάσει το μήνυμα πως η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αλλά η λύση.

Τα πιο πάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου στην ομιλία της κατά την τελετή έναρξης του διήμερου Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο» (#Women4Mediterranean), το οποίο συνδιοργανώνουν η Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι το συνέδριο θα αξιοποιηθεί ως μια πλατφόρμα συζήτησης που θα καταλήξει στην υιοθέτηση του οδικού χάρτη εφαρμογής (roadmap for implementation) 2024-2025, μιας στρατηγικής με σκοπό την ενεργοποίηση της 5ης Υπουργικής Διακήρυξης της Μαδρίτης (2022) για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία και την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η κα Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και προσλαμβάνουν περιφερειακή και διεθνή διάσταση, αφού οι γυναίκες αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια σε κάθε μέρος του πλανήτη: διακρίσεις, σεξισμό, βία, ανισότητες σε διαφορετικά επίπεδα. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, που το συνέδριο θα καταπιαστεί με 3+1 θεματικές:

«1. Οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών: Πολλές γυναίκες συνεχίζουν να εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, αφού ακόμη θεωρείται ευθύνη τους η «αόρατη» εργασία, αυτή της οικονομίας της φροντίδας.

2. Έμφυλη, δίκαιη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Δεν μπορούμε να συζητάμε για την κλιματική αλλαγή χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα διαφορετικά προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτή την κρίση για τις γυναίκες και τους άνδρες.

3. Βία κατά των γυναικών και κοριτσιών: Η παγκόσμια πανδημία της βίας κατά των γυναικών συνεχίζει με 1 στις 3 γυναίκες στην περιοχή να είναι θύματα ανδρικής βίας. Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε το αφήγημα και να αναρωτηθούμε, είναι 1 στους 3 άνδρες ανάμεσά μας θύτης; Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη.

4. Ισότητα των φύλων στα μέσα ενημέρωσης: Γνωρίζουμε όλοι και όλες τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι στερεότυπες αναχρονιστικές προκαταλήψεις και πώς αυτές διαμορφώνουν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Έχει προηγηθεί κλειστή συνάντηση δημοσιογράφων με θέμα την αφήγηση στα ΜΜΕ αναφορικά με την ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις των μέσων ενημέρωσης για τη δική τους συμβολή στην κοινή προσπάθεια.»

Η Επίτροπος επισήμανε επίσης την ανάγκη ολιστικής και όχι αποσπασματικής αντιμετώπισης της ισότητας των φύλων. Το θέμα, πρόσθεσε, αποτελεί μια από τις οριζόντιες προτεραιότητες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Επιδιώκουμε την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές και δράσεις, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων, στο πλαίσιο της πολυμέρειας, δηλαδή ως μέρος και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Είναι επίσης σημαντικό, πρόσθεσε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνέδριο πραγματοποιείται στη Λευκωσία, αντανακλώντας την πολυθεματικότητα της ατζέντας της Κύπρου και αναδεικνύοντας τη στρατηγική γεωπολιτική της θέση.

Η κα Χριστοδούλου ευχαρίστησε, τέλος, τον Γενικό Γραμματέα και όλη την ομάδα της Ένωσης για τη Μεσόγειο για την εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συνεδρίου.

(ΑΑ/ΓΣ/ΕΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα