Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 12:37

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στη συνέντευξη Τύπου του SupportCy για την παρουσίαση του Προγράμματος Πρόληψης Πυρκαγιών 2024

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση με ιδιαίτερη χαρά αλλά και ικανοποίηση. Ικανοποίηση γιατί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για την πρόληψη του εφιάλτη που ονομάζεται πυρκαγιές έχει δημιουργηθεί και χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται και ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Έχουμε εισέλθει ήδη σε περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών και όσο πλησιάζουμε στους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού η επικινδυνότητα αυτή θα κορυφώνεται. Αν λάβουμε ακόμη υπόψη τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η φετινή περίοδος θα είναι από τις πιο θερμές όλων των εποχών, αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ως Κυβέρνηση έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Τόσο όλες οι Υπηρεσίες Πυρόσβεσης και Πυροπροστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών, όσο και άλλες Υπηρεσίες που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και τη διαχείριση μιας πυρκαγιάς έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και βρίσκονται στη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω ότι στην προσπάθεια αυτή να προστατεύσουμε τον δασικό πλούτο της χώρα μας, τις περιουσίες όλων μας και ακόμη περισσότερο την ίδια την ανθρώπινη ζωή, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν είναι μόνες αλλά έχουν τη στήριξη και τη συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών, όλων εσάς δηλαδή,  ιδιωτικών και κρατικών οργανισμών, εθελοντών και οργανωμένων συνόλων. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για το έργο και τις δράσεις σας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα πρόληψης πυρκαγιών.

Φίλες και φίλοι,

Όσο ψηλά και  αν έχουμε θέσει τον πήχη ως Κυβέρνηση για συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση ολόκληρου του μηχανισμού άμεσης αντίδρασης και ανταπόκρισης στη διαχείριση και κατάσβεση των πυρκαγιών, τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων και μέσων επιτήρησης,  το στοίχημα παραμένει ένα: να αποτρέψουμε, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την εκδήλωση των πυρκαγιών.  Και έχοντας υπόψη ότι εννέα στις δέκα πυρκαγιές έχουν ως αιτία εκδήλωσης τον ανθρώπινο παράγοντα, είτε πρόκειται για αμέλεια, επικίνδυνη δραστηριότητα, είτε ακόμη χειρότερα κακόβουλη ενέργεια, ο τομέας της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και σε αυτό έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια.

Το  Πρόγραμμα  Πρόληψης Πυρκαγιών  2024 με σύνθημα «Γίνε Ανιχνευτής Πυρκαγιών» (Be a fire Detector) ενισχύει τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ενεργοποιήσει τους πολίτες για να συνδράμουν, με ασφαλή πάντοτε τρόπο, στον αγώνα για την προστασία της χώρας μας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. 

Η προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και της Κυβέρνησης γενικότερα, για αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και του βαθμού ανταπόκρισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι συνεχής, όπως συνεχής είναι και η υποστήριξη και η περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων θεσμών του εθελοντισμού.

Αναφέρομαι σε δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς που έχουν αναπτυχθεί και θεσμοθετηθεί, η συμβολή και συνδρομή των οποίων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην κοινωνία ευρύτερα είναι ουσιαστικής σημασίας, τόσο σε ό,τι αφορά επιχειρησιακά ζητήματα όσο και στην προαγωγή του αισθήματος αλληλεγγύης και αύξησης του επιπέδου ασφάλειας της καθημερινότητας των πολιτών. Πρόκειται για τον θεσμό των «Εθελοντών Πυροσβεστών», ο οποίος απαριθμεί σήμερα 33 εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε όλες τις Επαρχίες, και τον θεσμό των Οργανωμένων Εθελοντικών Συνόλων που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εθελοντικών Ομάδων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μεταξύ αυτών και το Support CY, και απαριθμούν συνολικά πέραν των 120 εθελοντών.  

Για ακόμη μια φορά, σας συγχαίρω για τις δράσεις σας και για τη συμβολή σας στην προστασία του φυσικού μας πλούτου και της κοινωνίας γενικότερα, και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Πρόγραμμα σας.

Επ΄ ευκαιρία, θα ήθελα επίσης να ευχηθώ στις Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης του Support CY καλή δύναμη και να τις καλέσω να ενεργούν πάντοτε με ασφάλεια υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των Μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σας ευχαριστώ. 

(ΕΠ)