Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 19:42

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων του Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου

Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην όμορφη κοινότητά σας, εγκαινιάζοντας ένα σημαντικό έργο υποδομής που αποσκοπεί, ανάμεσα σε άλλα, στην αναβάθμιση και στη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών, ντόπιων και ξένων.

Το Πισσούρι αποτελεί δημοφιλή προορισμό, όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά ολόχρονα, καθώς έχει το μοναδικό προνόμιο να συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη διασφάλιση της ευνομίας και της ευταξίας τόσο στην Κοινότητα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αφού ο Σταθμός καλύπτει και άλλες κοινότητες.  Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία της Αστυνομικής Δύναμης στην περιοχή, σε ένα τουριστικό θέρετρο όπως είναι το Πισσούρι, δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά οφείλει να είναι και συνεργατική, προληπτική και όταν χρειάζεται –μακάρι να μη χρειάζεται– κατασταλτική.

Εγκαινιάζουμε σήμερα ακόμη ένα έργο βελτίωσης και αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών της Αστυνομίας Κύπρου. Έργο, το οποίο –ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και οφείλω να αναγνωρίσω τη σημαντική δουλειά που έγινε, τις αποφάσεις που λήφθηκαν– πέραν των όσων προανέφερα, αναμφίβολα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της επιχειρησιακής επάρκειας και ανταπόκρισης της Αστυνομίας όσο και στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τα μέλη των Αστυνομικών Σταθμών γενικότερα που εδρεύουν σε κοινότητες της Υπαίθρου μας τυγχάνουν μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης από τους κατοίκους των περιοχών που αστυνομεύουν, περισσότερο από τις πόλεις, ενώ οι σχέσεις Αστυνομίας και κοινού είναι πιο φιλικές. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την Αστυνομία, εφόσον τα μέλη της είναι σε θέση να γνωρίζουν αρκετές πτυχές της καθημερινότητάς τους, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα και τις προκλήσεις που τους απασχολούν.

Με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά και ικανοποίηση εγκαινιάζουμε τον νέο, σύγχρονο Αστυνομικό Σταθμό Πισσουρίου, συνολικού κόστους  πέραν των 370,000 ευρώ. Το κτήριο στο οποίο λειτουργούσε το παλαιό Δημοτικό Σχολείο παραχωρήθηκε στην Αστυνομία από την Κοινότητα. Γνωρίζω ότι φοίτησαν πολλά παιδιά και αρκετοί από τους παριστάμενους έχουν μοναδικές αναμνήσεις από αυτόν τον χώρο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς θα προτιμούσαν το κτήριο να είχε αξιοποιηθείγια άλλη χρήση. Όταν άρχισαν, όμως, οι επιδιορθώσεις για αξιοποίησή του, πριν από μερικά χρόνια, ακούστηκαν διάφορες ιδέες, αλλά κρίθηκε ως σημαντικότερη η αξιοποίησή του ως Αστυνομικός Σταθμός και θέλω με την ευκαιρία να σας αναφέρω ότι όποιες ανάγκες προκύπτουν, ακριβώς και λόγω αυτής της δωρεάς που έγινε από εσάς, είμαστε εδώ ως Κυβέρνηση να την αξιοποιήσουμε [την ευκαιρία] με θετική προσέγγιση.

Άρα, αναμένουμε να ακούσουμε τα αιτήματά σας. Έχω καταγράψει το πρόβλημα, στο οποίο αναφερθήκατε [για οικονομική στήριξη προς όσων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από καθίζηση στην περιοχή Λίμνες], τρεις Υπουργοί της Κυβέρνησης είχαν επισκεφθεί την κοινότητα με δικές μου οδηγίες και παρακολουθώ. Έχετε θέσει μια νέα διάσταση. Να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος όλων όσοι επηρεάζονται και στη βάση πραγματικών δεδομένων να μπορούμε να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα, αλλά και γενικότερα για άλλες ανάγκες της περιοχής.

Αν στη συμφωνία που έγινε υπάρχει και η λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή, ως πολιτεία οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Αν δεν ανταποκριθούμε εμείς σε αυτά που υπογράφουμε, δεν πρέπει να αναμένουμε από οποιονδήποτε άλλο να ανταποκριθεί.

Ήμουν και πρόσφατα στη Γιορτή της Αστυνομίας, με την ευκαιρία της Γιορτής της Αγίας Ειρήνης και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας αποτελεί μια από τις βασικές υποχρεώσεις του κράτους, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου κράτους, ενός κράτους δικαίου που έχει υποχρέωση να προασπίζεται και να διαφυλάσσει στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και γενικότερα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αποτελεί υποχρέωσή μας να διασφαλίζουμε ότι η χώρα μας και οι πολίτες της είναι και αισθάνονται ασφαλείς και αυτό είναι για την Κυβέρνησή μας βασική προτεραιότητα.

Ειδικότερα αυτή την περίοδο, μια δύσκολη περίοδο όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν νέες προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, η Αστυνομία μας δεν περιορίζεται στον ρόλο της, όταν πρωτοξεκίνησε με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα οι προκλήσεις είναι πολύ περισσότερες, έχουμε νέες μορφές και πρακτικές διάπραξης εγκλημάτων που απειλούν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Έχουμε κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα για την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα των νέων μας, τα ναρκωτικά. Έχουμε την τρομοκρατία, την παράτυπη μετανάστευση, την ενδοοικογενειακή βία. Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιοδήποτε πρόβλημα, στο οποίο δεν εμπλέκεται η Αστυνομία.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Αστυνομία μας, όλους τους λειτουργούς του Σώματος για τη δουλειά που κάνουν και να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε στο πλευρό τους, για να αναβαθμίσουμε, να εκσυγχρονίσουμε τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Και η λειτουργία ενός σύγχρονου Αστυνομικού Σταθμού είναι μέρος των μέσων και του εξοπλισμού που η Αστυνομία μας πρέπει να έχει.

Στόχος μας είναι η σταδιακή διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ευέλικτης Αστυνομίας, η οποία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, περισσότερο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, στις απαιτήσεις αστυνόμευσης της σύγχρονης εποχής, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο υψηλό επίπεδο ασφάλειας στη χώρα μας που οφείλουμε ως πολιτεία να προσφέρουμε.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στα μέλη που θα στελεχώνουν τον Σταθμό.

Παραλαμβάνετε σήμερα και επίσημα έναν σύγχρονο Αστυνομικό Σταθμό, του οποίου οι εγκαταστάσεις διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για την επιτέλεση του πολυδιάστατου και απαιτητικού σας έργου. Έχοντας και ο ίδιος προσωπικά διαπιστώσει το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας διακατέχει, το επίπεδο της αφοσίωσής σας στο έργο που επιτελείτε και τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειές σας, ενώ πολύ εύκολα είστε και ο εύκολος στόχος στην κριτική που γίνεται, είμαστε σήμερα εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε στο πλευρό σας.

Ως Πολιτεία, είμαστε στο πλευρό σας ουσιαστικά, με έργα και όχι με ωραία λόγια. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους των κοινοτήτων της Υπαίθρου μας, των μη-αστικών περιοχών θα έλεγα καλύτερα, που θα καθιστούν την καθημερινότητά σας πιο άνετη, πιο εύκολη αλλά και πιο ασφαλή, είναι συνεχείς και αδιάλειπτες, και είναι για μένα προσωπικά βασική προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας.

(ΡΜ/ΜΣ/ΕΑθ)