Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 20:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του International School of Paphos

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα στην Πάφο για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του International School of Paphos.

Επιτρέψτε μου, πριν όποιας άλλης αναφοράς, να συγχαρώ θερμά τον ιδρυτή του σχολείου, Θεόδωρο Αριστοδήμου, ο οποίος χωρίς καμιά δόση υπερβολής, πέραν από μεγάλος ευεργέτης της πόλης και επαρχίας της Πάφου, είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας μας, για τον οποίον είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Η παρουσία μου απόψε στην εκδήλωση αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, και ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης από την πολιτεία όλων όσων έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε για τον τόπο μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Επιτρέψτε μου επίσης να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διεύθυνση, το διδακτικό και το υπόλοιπο προσωπικό του Σχολείου, για τη διαχρονική αφοσίωση που επιδεικνύουν στην εκπαίδευση, επιτελώντας με ιδιαίτερο ζήλο ένα υψηλό παιδαγωγικό έργο.

Η δική σας δουλειά και αφοσίωση αποτελεί και τον κύριο συντελεστή της επιτυχημένης και καταξιωμένης πορείας του σχολείου η οποία, ανάμεσα σε πολλές θετικές επιδράσεις, συνδράμει καθοριστικά, γιατί αυτό είναι το κλειδί, στην προαγωγή της ποιοτικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας.

Αυτός, άλλωστε, υπήρξε και ο γνώμονας της ίδρυσης του σχολείου και συνεχίζει να αποτελεί έκτοτε τον φάρο για επιτέλεση της αποστολής του, το οποίο θέτει ως πρωταρχικό στόχο να παρέχει υψηλή και ποιοτική εκπαίδευση.

Να σημειώσω, ενδεικτικά, ότι είμαι εντυπωσιασμένος από όλα όσα έχω δει, την άριστη κατάρτιση του προσωπικού, τις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις –δεν γνωρίζω άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο στην Κύπρο που να έχει τέτοιες εγκαταστάσεις– και τα καινοτόμα προγράμματα που προσφέρει το σχολείο, που συμβαδίζουν απόλυτα με τις ανάγκες που απαιτεί η σύγχρονη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι και οι απόφοιτές του αποκτούν ισχυρά εχέγγυα και πλεονεκτήματα, τόσο για τη συνέχιση των σπουδών τους όσο και τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Επιβεβαίωση των όσων έχω προαναφέρει αποτελεί η καταξίωση του σχολείου, αλλά και οι επιτυχίες που σημειώνουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό, οι μαθητές και οι μαθήτριές του.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη συνέχιση της εξελικτικής αυτής του πορείας είναι τα κτήρια που εγκαινιάζουμε σήμερα. Νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μάθηση, την καινοτομία και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών. Νέα κτήρια που, αναμφίβολα, θα δώσουν περαιτέρω σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του ίδιου του σχολείου, αλλά και την αναβάθμιση της παιδείας του τόπου μας.

Εκείνο που θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω, με αφορμή την αποψινή εκδήλωση, είναι ότι αυτή η προσήλωση του Σχολείου από την αρχή στη συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη αποτελεί παράδειγμα γενικότερα για την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα στον τόπο μας. Είναι μια πολύ στοχευμένη προσέγγιση που καθοδηγεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες να συνεχίσουν να θέτουν υψηλούς στόχους, αλλά και να παραμείνουν αφοσιωμένοι στην προσπάθεια της μάθησης. Έναν αγώνα επωφελή τόσο για τους ίδιους όσο και την κοινωνία μας.

Αναμφισβήτητα, η εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, πάνω στον οποίο οικοδομείται το μέλλον οποιασδήποτε χώρας, ο δρόμος προς την ευημερία και είναι το κλειδί για την πλήρη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της.

Μέσω της εκπαίδευσης δημιουργούμε τους αυριανούς ενεργούς παγκόσμιους πολίτες, που θα πρωτοστατήσουν στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Ως Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της αποτελεσματικής και ποιοτικής λειτουργίας του συνόλου των εκπαιδευτηρίων μας, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που συνδράμουν στις προσπάθειές για αναβάθμιση της παιδείας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Εξάλλου, ως πολιτεία έχουμε δύο βασικές υποχρεώσεις έναντι των Κύπριων πολιτών και όσων διαμένουν στη χώρα μας. Είναι η Παιδεία και η Υγεία. Ένα κράτος έχει βασικές υποχρεώσεις στους δύο αυτούς τομείς και είναι για αυτό τον λόγο που προσδίδουμε ύψιστη σημασία στην Παιδεία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας ως παράγοντας που καθορίζει τόσο τη διαπαιδαγώγηση και τον χαρακτήρα των νέων μας, αλλά και ως παράγοντας που είναι καθοριστικός, ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η κοινωνία μας και που επηρεάζει οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής.

Είναι έντονη η πεποίθησή μου ότι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό σχολείο. Αυτά που προσφέρει αυτό το σχολείο. Για αυτό και έχουμε ως Πολιτεία ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και μεταρρυθμίσεων, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματική και ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η βασική μας προσέγγιση δεν είναι να ενισχύουμε συνεχώς την ύλη προς τους μαθητές μας. Στόχος μας είναι η ύλη να μειωθεί, να είναι στοχευμένη και να επικεντρωθούμε σε άλλους τομείς. Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που κάθε παιδί, κάθε μαθητής, κάθε μαθήτρια έχει.

Ταυτόχρονα, προωθούμε σχεδιασμούς, ούτως ώστε μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα να θεμελιώνονται οι αξίες, οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θέλουμε να διακρίνουν τους δημοκρατικούς, κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

Σχεδιασμούς και Δράσεις που προκρίνουν και τη δημιουργία και τη βιωματική μάθηση, που καλλιεργούν και ενισχύουν ολόπλευρα τον χαρακτήρα, τις ιδιαίτερες κλίσεις, τα ταλέντα και την προσωπικότητα των παιδιών.

Αγαπητοί γονείς, έχω και εγώ ο ίδιος παιδιά και γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες σας. Συνεχίστε να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας στις εκπαιδευτικές τους αναζητήσεις, στις ανησυχίες, στον αγώνα της μάθησης, στους προβληματισμούς τους. Η συμμετοχή σας στο ακαδημαϊκό τους ταξίδι, σε συνδυασμό με φοίτησή τους σε αυτό το καταξιωμένο σχολείο, αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την επιτυχία τους.

Αγαπητές μου μαθήτριες, αγαπητοί μου μαθητές, αναγνωρίστε, εκτιμήστε και επωφεληθείτε από τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Έχετε ένα μοναδικό περιβάλλον να αναπτύξετε τις κλίσεις και τις δεξιότητες σας. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει αμέτρητες πόρτες ευκαιριών. Να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία, να εκτιμάτε τις όποιες δυσκολίες και προκλήσεις βρεθούν στον δρόμο σας ως εμπειρίες, για να γίνετε καλύτεροι και μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη των ονείρων σας. Θυμηθείτε ότι εσείς είστε οι αρχιτέκτονες του μέλλοντός σας. Με σύμμαχό σας την αποφασιστικότητα και την επιμονή, να θυμάστε ότι τίποτα δεν μπορεί να θέσει τον όποιον περιορισμό στους στόχους σας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ και πάλι τον αγαπητό φίλο Θεόδωρο Αριστοδήμου, ευχαριστώντας τον εκ μέρους της Πολιτείας για όλα όσα προσφέρει διαχρονικά.

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΕΑθ)