Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2024 11:56

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Σε δηλώσεις προέβη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης μετά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία παρέστη μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Αντώνη Κουτσούλλη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών», δήλωσε ο κ. Βαφεάδης, «καθώς είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για το τι έχει διαμειφθεί και να αναδείξουμε πόσο σημαντικά είναι για εμάς τα εξής δύο θέματα: πρώτον να εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα για όλους τους εργαζόμενους. Σε συνέχεια της συνάντησης, που είχαμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας, έχουμε καταλήξει, όπως ξέρετε, σε μια καλή συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα. Θέλουμε αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να καθησυχαστούν και να γνωρίζουν ότι η επόμενη τους μέρα θα είναι εξασφαλισμένη. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα».

«Το δεύτερο, είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το λιμάνι και τη Λάρνακα», συνέχισε ο κ. Υπουργός. «Θέλω να πω ότι το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα είναι στο πιο υψηλό επίπεδο στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ζήτησε όπως του δοθεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, δηλαδή επαναφοράς του στην πορεία υλοποίησης και αποπεράτωσης. Εγώ ζήτησα από τον Πρόεδρο να μου δοθεί κάποιος χρόνος, ούτως ώστε να έχω την ευκαιρία να διαβουλευτώ με την κοινωνία της Λάρνακας, με τους οργανωμένους φορείς, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις για αυτό το πολύ σημαντικό έργο, για να ληφθεί υπόψη στις διαβουλεύσεις, στις συσκέψεις και στις μελέτες που θα γίνουν την επόμενη μέρα, και άρα να βρεθεί τρόπος υλοποίησης».

«Έχω δεσμευτεί απέναντι στον Πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Βαφεάδης, «ότι θα επανέλθω το συντομότερο δυνατόν με χρονοδιάγραμμα, σχέδιο δράσης για υλοποίηση αυτού του έργου. Συνεπώς, η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε άμεσα, να υλοποιηθεί το έργο, μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και τους κανονισμούς, ούτως ώστε να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος να προσβληθεί στο δικαστήριο. Αυτά είναι τα δύο ουσιαστικά θέματα. Εμείς ως κυβέρνηση προχωρούμε στο πρώτο βήμα, που θα είναι το απόγευμα στη σύσκεψη της Λάρνακας με όλους τους τοπικούς παράγοντες».

Ερωτηθείς για τυχόν συμμετοχή της Αρχής Λιμένων, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι «είμαστε στη φάση που ακούμε και καταγράφουμε όλα τα ενδεχόμενα». Σκοπός της συνάντησής του σήμερα στη Λάρνακα είναι να ακούσει ιδέες προκειμένου να ληφθούν υπόψη στα επόμενα βήματα. «Συνεπώς καταλήγουμε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.»

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδιαφέρον από πλευράς Κατάρ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε: «Για την Κύπρο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο από το Κατάρ, που έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του να επενδύσει στην Κύπρο γενικά, όχι μόνο στο έργο αυτό. Και αυτό συμβαίνει διότι η οικονομία της Κύπρου προσφέρεται για επενδύσεις, διότι βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία ανάπτυξης. Συνεπώς, για εμάς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει σημασία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Διότι μας δίνει ελπίδες ότι με το που βγούμε σε προσφορές θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν να υλοποιήσουν τα έργα τα οποία θα προδιαγράψουμε. Συνεπώς, εντάσσουμε το ενδιαφέρον του Κατάρ στο γενικό ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες χώρες και από πολύ μεγάλα επενδυτικά ταμεία για επενδύσεις στην Κύπρο. Μέχρι εκεί είναι το θέμα. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ότι θα το υλοποιήσει το Κατάρ. Τουναντίον, λέμε ότι υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανονισμοί, υπάρχει ο νόμιμος τρόπος για να υλοποιηθεί μια σύμβαση και είμαστε δεσμευμένοι ότι αυτό θα ακολουθήσουμε.»

Σε αναφορά δημοσιογράφου στις δηλώσεις εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με τη χρονική διάρκεια της νέας διαδικασίας, ο κ. Βαφεάδης ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύω ότι στο στάδιο που είμαστε είναι πρόωρο να συζητάμε για χρόνο», είπε. «Όταν γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιλογές, τότε θα πούμε ότι κάθε επιλογή απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης και θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν τα δεδομένα και οι επιλογές, πριν τη λήψη αποφάσεων.

Ερωτηθείς εάν θα είναι πιο εύκολη διαδικασία, εφόσον η επιλογή είναι η Αρχή Λιμένων, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τη δυσκολία της διαδικασίας για το Υπουργείο. «Μας ενδιαφέρει ποια είναι η σωστή ανάπτυξη για την πόλη. Αυτό μας ενδιαφέρει, καθώς και να υλοποιηθεί γρήγορα. Σας έχω πει ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι υψίστης σημασίας η γρήγορη επαναφορά του έργου σε πορεία υλοποίησης. Συνεπώς, όλα αυτά είναι σημαντικά για εμάς, αλλά να ξέρετε ότι το έργο αυτό δεν είναι για μας, είναι για τα παιδιά μας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι το οποίο είναι σωστό, είναι η ορθή ανάπτυξη για τη Λάρνακα.» Ποια είναι αυτή η ορθή ανάπτυξη, θα είναι το θέμα συζήτησης σήμερα το απόγευμα στη Λάρνακα, «διότι για τη Λάρνακα πρέπει να έχουν άποψη πρωτίστως οι Λαρνακείς», δήλωσε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση με ποιον τρόπο εκφράστηκε το ενδιαφέρον του Κατάρ, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε: «Ο ίδιος ο Εμίρης του Κατάρ δήλωσε στη συνάντηση ότι είναι ένα έργο το οποίο τον ενδιαφέρει, όπως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για πολλά άλλα έργα. Δεν είναι μόνο για ένα έργο.»

Απαντώντας σε δημοσιογράφο σχετικά με τον χρόνο των τελικών αποφάσεων, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι είναι λίγο πρώιμο να δεσμευτούμε σε χρόνους. «Με οδηγίες του Προέδρου», συνέχισε, «θα συσταθεί μία ομάδα εργασίας στο Υπουργείο, η οποία θα έχει σκοπό μόνο να ασχοληθεί με αυτό το έργο, διότι ο Πρόεδρος θέλει να υλοποιηθεί μια γρήγορη επαναφορά σε πορεία υλοποίησης. Άρα θα ξεκινήσουμε αμέσως δουλειά».

Κλείνοντας, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε ότι θα τεθούν πρωτίστως χρονοδιαγράμματα και στόχοι και όταν αυτά είναι γνωστά, τότε βεβαίως κατά προτεραιότητα θα ενημερωθεί η Λάρνακα, και στη συνέχεια η κοινωνία της Κύπρου, την οποία απασχολεί και ενδιαφέρει το έργο αυτό. «Πιστεύω ότι είναι έργο το οποίο δεν αφορά μόνο τη Λάρνακα», είπε κλείνοντας ο κ. Βαφεάδης.

(ΣαΠ/ΜΣ)