Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2024 16:18

Τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού συγγραφής κειμένου με θέμα την έμφυλη ισότητα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (YΠΑΝ), η τελετή βράβευσης για τον Διαγωνισμό Συγγραφής Κειμένου/Άρθρου με θέμα την προώθηση της έμφυλης ισότητας στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος και για τον Διαγωνισμό Σχεδιασμού Νέου Λογότυπου της Διατμηματικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΥΠΑΝ.

Ο Διαγωνισμός Συγγραφής Κειμένου διοργανώθηκε από τη Διατμηματική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων του ΥΠΑΝ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών σε σχέση με την ύπαρξη έμφυλων στερεοτύπων και συμπεριφορών που διαμορφώνουν αυτά τα στερεότυπα, αλλά και σε σχέση με την επίδρασή τους στη λήψη απόφασης για επιλογή σπουδών και επαγγελματικής πορείας.   

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Αρκετά άτομα, ακόμη και σήμερα, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν επαγγέλματα που ταιριάζουν σε άντρες και επαγγέλματα που ταιριάζουν σε γυναίκες. Για παράδειγμα, πολλά άτομα θεωρούν ότι το να οδηγείς αεροπλάνο είναι πιο “ανδρική” δουλειά, ενώ το να φροντίζεις παιδιά είναι πιο “γυναικεία” δουλειά. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτόν τον ισχυρισμό; Τελικά, σε ποιον βαθμό το φύλο επηρεάζει την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος για ένα άτομο;»

Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/μαθήτριες Ε’ και Στ’ τάξεων Δημοτικού, μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων, καθώς και μαθητές/μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν προαιρετική και η συγγραφή των κειμένων έλαβε χώρα σε μη εργάσιμο χρόνο, σε συνεννόηση με τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα της Γλώσσας/Λογοτεχνίας, Αγωγής Ζωής/Αγωγής Υγείας/Οικιακής Οικονομίας/Οικογενειακής Αγωγής ή/και της Βιολογίας.

Στόχος του Διαγωνισμού Σχεδιασμού Λογότυπου ήταν ο σχεδιασμός ενός λογοτύπου, που να αντικατοπτρίζει την επιδιωκόμενη ισότητα ανάμεσα στα φύλα σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής π.χ. εκπαίδευση, εργασία, κοινωνία. Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό ήταν προαιρετική και ο σχεδιασμός του λογοτύπου πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Γραφικών Τεχνών ή το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών.

Η δρ Έλενα Χατζηκακού, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΥΠΑΝ, καλωσόρισε τους/τις παρευρισκόμενους/παρευρισκόμενες. Έπειτα, απηύθυναν χαιρετισμό η κα Τζόζη Χριστοδούλου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, η κα Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, Επίτροπος Νομοθεσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο κ. Γιάννης Παναγιώτου Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε βραβείο και τέσσερις έπαινοι για τον Διαγωνισμό Σχεδιασμού Νέου Λογότυπου της Διατμηματικής Επιτροπής Ισότητας. Όσον αφορά στον Διαγωνισμό Συγγραφής Κειμένου-Άρθρου, απονεμήθηκαν τρία βραβεία στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων, τρία βραβεία και ένας έπαινος στην κατηγορία των Γυμνασίων και τρία βραβεία στην κατηγορία των Λυκείων/Τεχνικών Σχολών.

(ΕΠ/ΜΣ)