Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2024 16:57

Διερεύνηση της αγοράς για το ενδεχόμενο αγοράς υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου για τις Σχολικές Εφορείες

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), στο πλαίσιο αξιολόγησης κρατικών χορηγιών προς τις Σχολικές Εφορείες, οφείλει να διασφαλίζει ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου για τις Σχολικές Εφορείες, όπως προνοείται στον Νόμο Περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας (38(Ι)/2014) (ο «Νόμος»).

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων (άρθρο 8(2) του Νόμου): (α) αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και οικονομία της υλοποίησης προϋπολογισμού, (β) αξιοπιστία και εχεμύθεια στην παρεχόμενη πληροφόρηση, (γ) διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων, (δ) πρόληψη, εντοπισμό και επίλυση φαινομένων απάτης και παρατυπιών, (ε) επάρκεια στη διαχείριση κινδύνων σχετικά με τη νομιμότητα των συναλλαγών και (στ) διασφάλιση ότι τα προτεινόμενα ποσά στον προϋπολογισμό χρησιμοποιούνται για τον σκοπό, για τον οποίο έχουν προβλεφθεί.

Σύμφωνα με το Άρθρο 26(2)(α) του Νόμου, οι λήπτες κρατικής χορηγίας, ανάλογα με το ύψος του ποσού της χορηγίας, πρέπει να διασφαλίζουν την εφαρμογή αποδοτικού και αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Η εγκύκλιος αρ. 5 του Γενικού Λογιστηρίου καθορίζει ότι το ύψος του ποσού της χορηγίας, για το οποίο ισχύει η διασφάλιση αποδοτικού και αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου είναι τουλάχιστον €500.000 ετησίως.

Υπάρχει η πρόθεση από το ΥΠΑΝ όπως διερευνηθεί το ενδεχόμενο να γίνει η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τις Σχολικές Εφορείες με αγορά υπηρεσιών από Ανάδοχο ιδιωτικό γραφείο μέσω ανοικτής διαδικασίας με προκήρυξη στο σύστημα Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement). Σε αυτήν την κατεύθυνση, η αρμόδια Επιτροπή Σχολικών Εφορειών εκδίδει ανοικτή πρόσκληση σε ιδιωτικά γραφεία, που παρέχουν υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, όπως προσέλθουν στα γραφεία του Υπουργείου για παρουσιάσεις των υπηρεσιών τους και συζήτηση για το ενδεχόμενο κόστος και το αντικείμενο ενδεχόμενου διαγωνισμού.

Για διευθέτηση ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Ανδρέα Ιωάννου, Λογιστή, στο τηλέφωνο 22800679 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο anioannou@treasury.gov.cy.

(ΙΠ/ΜΣ)