Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2024 10:20

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Φύλων κας Λουΐζας Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου στην Τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού συγγραφής κειμένου με θέμα την έμφυλη ισότητα, χθες

Εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών των σχολείων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Επιτροπή μας, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Διατμηματική Επιτροπή Φύλου, διεξάγει τον εν λόγω διαγωνισμό, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών, σε σχέση με την ισότητα των φύλων στην εργασία και την εκπαίδευση και τα έμφυλα στερεότυπα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Διατμηματική Επιτροπή Φύλου για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε κάθε χρόνο, αλλά και για τις καινοτόμες δράσεις που διεξάγουν γενικότερα. Φέτος, ο Διαγωνισμός ενισχύθηκε σημαντικά, αφού στο πλαίσιό του έγιναν σεμινάρια με θέμα: «Αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων που επηρεάζουν την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος», για σκοπούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, με την εμπειρία που διαθέτει μέσα από τις περιπτώσεις που χειρίζεται, θεωρεί την ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προώθηση της ισότητας των φύλων, αφού μέσω της ορθής διαπαιδαγώγησης και καθοδήγησης μπορούν σταδιακά να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και οι παγιωμένες αντιλήψεις, όπως επίσης και οι κοινωνικά διαμορφωμένοι ρόλοι των δύο φύλων.

Φέτος, οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν για τον διαχωρισμό επαγγελμάτων με βάση το φύλο και να αναφέρουν το κατά πόσον το φύλο επηρεάζει την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Οφείλω να πω ότι οι απόψεις και οι θέσεις των παιδιών μάς έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και, όπως αναφέρω κάθε χρόνο, μέσα από τις εκθέσεις των παιδιών μαθαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι μαζί τους, αφού η αθωότητα και η ενσυναίσθηση που διακατέχει τα παιδιά και του νέους μάς διδάσκει κι εμάς και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.

Χαρακτηριστικά, τα παιδιά μάς ανέφεραν:

«Τα φύλα είναι ίσα μεταξύ τους αλλά όχι ίδια… Οι διαφορές τους δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τροχοπέδη για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος, μιας και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μεμονωμένα ατομικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε το άτομο να προβεί στην ορθή επιλογή σταδιοδρομίας.»

«Αν από την παιδική μας ηλικία εγκλωβιζόμαστε σε στερεότυπα, μέσω των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων μας ή μεγαλώνουμε μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου επικρατούν έμφυλες αντιλήψεις, τότε ενδεχομένως όλοι αυτοί οι παράγοντες να περιορίσουν τις φιλοδοξίες μας, να επηρεάσουν ή και να καθορίσουν την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.»

Αγαπητά μου παιδιά,

Η σημερινή τελετή βράβευσης είναι αφιερωμένη σε όλους εσάς που συμμετείχατε στον διαγωνισμό. Εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση σάς συγχαίρουμε πρωτίστως για τις εξαιρετικές σας ιδέες και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς και όλες τις εκπαιδευτικούς που βοήθησαν τα παιδιά, με τις συμμετοχές τους στον διαγωνισμό.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στην πολύτιμη βοήθεια της κας Χατζηκακού και των μελών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Διατμηματικής Επιτροπής Φύλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για την άψογη συνεργασία που είχαμε και φέτος. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω προσωπικά τη Σοφία Βλάμη, τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και την Φλώρια Βαλανίδου για την πολύτιμη προσφορά και συνεργασία τους.

(ΕΠ/NZ)