Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2024 14:23

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Δρόμος προς το Παρίσι»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και με αισθήματα υπερηφάνειας που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο δρόμος προς το Παρίσι», που διοργανώνει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας υπό το Γαλλικό Ινστιτούτο και υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια της Λεβέντειου Πινακοθήκης, αλλά και του Ιδρύματος Λεβέντη, που στηρίζει την Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν μπορώ να σκεφτώ δραστηριότητα στην Κύπρο που δεν στηρίζει το Λεβέντειο Ίδρυμα.

Μια και μιλάμε για το Παρίσι, εκ μέρους της Πολιτείας να ευχαριστήσω το Λεβέντειο Ίδρυμα Για πολλά χρόνια οικία του Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι ήταν η οικία του κ. Λεβέντη, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες. Και δεν είναι το μόνο. Επαναλαμβάνω, δεν μπορώ να σκεφτώ δράσεις στην Κύπρο χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη. Κυρία Παπαδοπούλου, εκ μέρους της Πολιτείας διαχρονικά, να σας ευχαριστήσω.

Εν αναμονή, κυρίες και κύριοι, των Ολυμπιακών Αγώνων, σε λιγότερο από έναν μήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος διοργανώνει στο Παρίσι μία σύνοδο για τη Μέση Ανατολή, όπου η χώρα μας θα προσκληθεί. Η έκθεση που θα εγκαινιάσουμε σε πολύ λίγο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία αναδρομής στα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν την πολύχρονη διαδρομή αυτής της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο με πρωταγωνιστές πάντα σπουδαίες αθλήτριες και σπουδαίους αθλητές.

Να μου επιτρέψετε, πριν οποιασδήποτε άλλης αναφοράς, να συγχαρώ και πάλι θερμά τους διοργανωτές, οι οποίοι μέσω της συνεργασίας τους για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, για την οποία βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ, μας δίνουν τη δυνατότητα να αναβιώσουμε στιγμές που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γίνουμε κοινωνοί λιγότερο γνωστών, θα έλεγα, αλλά εξίσου σημαντικών πτυχών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης, προερχόμενη από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Γαλλίας –χαίρομαι που η πλειοψηφία της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας που θα συμμετάσχει είναι γυναίκες– είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρουσιάζει ενδελεχώς τις προσπάθειες που σημάδεψαν αυτό το διεθνές αθλητικό στερέωμα. Αν θέλετε όμως, αυτή η πρώτη ενότητα προσφέρεται και για έναν αναστοχασμό που θα μας οδηγήσει να εξετάσουμε  –είναι σημαντικό μέσα από μια έκθεση να παίρνουμε και τα μηνύματα– και να εμβαθύνουμε στον καθημερινό αγώνα των γυναικών, καθώς και στη σχέση και τη θέση της γυναίκας στον Ολυμπισμό. Μια σχέση, η οποία εδραιώθηκε μέσα από δύσκολους, μέσα από μαχητικούς αγώνες και διεκδικήσεις του γυναικείου αθλητικού κινήματος γενικότερα. Ακούσατε την αναφορά που έγινε, όταν τέθηκε το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσπάθειες που είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών πρώτα για συμμετοχή και κατόπιν για ισότιμη μεταχείριση στα Ολυμπιακά δρώμενα.

Στο ίδιο πλαίσιο, κυρίες και κύριοι, η δεύτερη ενότητα της έκθεσης που θα εγκαινιάσουμε σήμερα, ξεκινώντας από το παρελθόν και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναδεικνύει τη συμμετοχή και τις διακρίσεις των Κύπριων αθλητριών και αθλητών.

Οι συμμετοχές αυτές είναι καθόλα τιμητικές για την πατρίδα μας, για μια μικρή χώρα που συμμετέχει με δεκατρείς αθλήτριες και αθλητές φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από την έκθεση, πέραν του θέματος της υψηλής αγωνιστικής προσπάθειας, αποκαλύπτουν και το ήθος και την αθλητοπρέπεια, για την οποία διακρίθηκαν και ξεχώρισαν διαχρονικά οι εκπρόσωποι της πατρίδας μας στους εν λόγω παγκόσμιας εμβέλειας αγώνες.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η πρώτη φορά που είχαμε κυπριακή συμμετοχή, συμμετοχή με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν το 1980 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Μέχρι τότε οι Κύπριες αθλήτριες και οι Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν κάτω από τη σημαία της Ελλάδος. Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι αθλητές και αθλήτριές μας στο σύνολό τους αποτελούν πρότυπα. Εκείνα τα πρότυπα που εμπεδώνουν στον καθένα μας και κυρίως στους νέους και στις νέες μας τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη, με τα οποία συνδέονται διαχρονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως οι αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του αλληλοσεβασμού.

Κυρίες και κύριοι,

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση να αναφέρω ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό, πέραν του πρωταθλητισμού και των διακρίσεων, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά, τα πιο κύρια χαρακτηριστικά μιας υγιούς κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Και είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που επιδιώκουμε μέσα από στοχευμένες και πολύ συγκεκριμένες δράσεις να ενισχύσουμε τόσο την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αθλήτριες και οι αθλητές μας όσο και την προσπάθεια,  αυτό είναι το σημαντικό, της προώθησης του μαζικού αθλητισμού και της δια βίου άσκησης.

Γι’ αυτούς τους λόγους προχωρήσαμε στην υιοθέτηση προνοιών που, αφενός, διασφαλίζουν τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών μας και, αφετέρου, αποσκοπούν στην απρόσκοπτη αφοσίωσή τους στους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

Και ήταν στο ίδιο πλαίσιο και μέσα από την ίδια συλλογιστική που αποφασίσαμε, επιπροσθέτως της καθιερωμένης χορηγίας και της άλλης μέριμνας σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κράτος να διαθέσει ακόμη 350.000 για σκοπούς προετοιμασίας των αθλητριών και των αθλητών μας, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους που θα τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνοντας –είναι γεγονός που δεν χωράει καμία αμφιβολία και ένδειξη της σημαντικής δουλειάς που γίνεται– την αναπτυξιακή πορεία του κυπριακού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, αλλά και την πληθώρα των νεαρών ταλέντων που διαθέτει ο τόπος μας, προωθούμε και την υλοποίηση κάποιων άλλων συγκεκριμένων δράσεων και στρατηγικών που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση γενικότερα στον αθλητισμό στη χώρα μας. Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ τηλεγραφικά:

  • Στην εφαρμογή δράσεων που προωθούν την αξιοποίηση των αθλητριών και των αθλητών μας ως προτύπων για τη νεολαία μας, ως προτύπων στα σχολεία μας, για τους μαθητές μας.
  • Στην κατάρτιση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.
  •  Στη συμπερίληψη, που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, στα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, της διδασκαλίας των αρχών και των αξιών του Ολυμπισμού.
  •  Στην υιοθέτηση σχεδιασμών που προωθούν –ένα θέμα, για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς υπάρχει και αυτή πτυχή– την ισότητα των φύλων, τις ίσες ευκαιρίες άθλησης και την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στον αθλητισμό. Είναι μια άλλη διάσταση, για την οποία οφείλουμε ως πολιτεία και οργανωμένα σύνολα να κάνουμε περισσότερα. 
  • Στην αναβάθμιση των αθλητικών μας υποδομών, που είναι ένα άλλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα με αυτή την ξεχωριστή έκθεση γινόμαστε κοινωνοί μοναδικών στιγμών που σημάδεψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο πέρασμα των χρόνων. Ο καθόλα εύστοχος τίτλος της έκθεσης «Ο δρόμος προς το Παρίσι» καθρεφτίζει τη μακρά και επίπονη διαδρομή που καλούνται να ακολουθήσουν οι αθλήτριες και οι αθλητές σε όλο τον κόσμο. Μια διαδρομή –σε πολλές των περιπτώσεων– μοναχική, απαραίτητη, πολύ απαιτητική, προκειμένου να μπορέσουν να καταξιωθούν με διακρίσεις και επιτυχίες ως επισφράγιση των προσπαθειών τους.

Όπως ανέφερα και πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της παρουσίασης των αθλητών και των αθλητριών μας και την παράδοση της σημαίας που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η πρόκρισή τους και μόνο στην κορυφαία αυτή διοργάνωση είναι αρκετή για να μας γεμίσει με αισθήματα υπερηφάνειας, με αισθήματα χαράς, με αισθήματα αισιοδοξίας.

Κλείνω λέγοντας ότι προσμένουμε όλοι αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Προσμένουμε τη συμμετοχή, τις διακρίσεις των αθλητριών και των αθλητών μας που θα ανεβάσουν την πατρίδα μας ακόμη πιο ψηλά, αλλά και τον αθλητισμό. Ευχόμαστε σε όλους δύναμη. Ευχόμαστε σε όλους επιτυχία. Θα είμαστε εκεί να τους καμαρώσουμε, να τους στηρίξουμε, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητισμό στη χώρα μας.

(ΝΓιαν/ΕΠ)